Vědci objevili poslední útočiště neandertálců. Byla jím jeskyně v Gibraltaru

Věda a technika 08. října 2021 | 06:30 — Lukáš Bauer
Vědci zjistili, že jeskyně Vanguard v Gibraltaru, kde byla objevena jeskynní komora za vrstvou písku, mohla být posledním útočištěm neandertálců. Tato komora byla uzavřena více než čtyřicet tisíc let, což naznačuje, že ji mohli obývat právě neandertálci.
Další 1 fotografie v galerii
Nová síň byla objevena po čtyřiceti tisících letech / Gibraltar National Museum

Pradávná jeskyně objevená v Gibraltaru byla izolována od světa nejméně čtyřicet tisíc let, přesto v ní však archeologové našli stopy po lidském osídlení. Tento unikátní objev tak vede vědce k teorii, že právě tyto gibraltarské jeskynní systémy mohly být posledním útočištěm neandertálců.

Ve známé jeskyni Vanguard v Gibraltaru byla objevena dosud neznámá komora, která byla od zbytku jeskyně oddělena ztvrdlým pískem. Nový fascinující objev by tak mohl vědcům otevřít nová poznání o životě pradávných neandertálců a také o tom, kde se nacházely poslední kmeny tohoto typu člověka.

Mnoho důkazů

„Vzhledem k tomu, že písek utěsňující komoru byl nejméně čtyřicet tisíc let starý, museli to být právě neandertálci, kteří žili v Eurasii zhruba před 200 000 až 40 000 lety a pravděpodobně jeskyni používali,“ uvedl pro server Livescience Clive Finlayson, ředitel Národního muzea Gibraltaru.

Další komoru utěsněnou pískem objevil tým archeologů, když studovali zbytek jeskyně. Poté, co komoru objevili, vydali se dovnitř a zjistili, že je celkem 43 metrů dlouhá a 13 metrů široká. Uvnitř jeskynní komory vědci našli pozůstatky mnoha tvorů včetně rysů, hyen, supů a také druh velkého mořského šneka, kterého pravděpodobně neandertálci jedli.

Poslední útočiště

Ve stejné jeskyni objevili vědci před čtyřmi lety mléčný zub neandertálského typu člověka. Mezi archeology převládá teorie, že to mohly být právě hyeny, které mrtvé tělo neandertálského dítěte do jeskyně přinesly. Mimo to, ale vědci objevili celou řadu důkazů, které naznačují, že v jeskyni nandertálci pobývali. Vědci proto spekulují, že právě tento jeskynní systém mohl být posledním útočištěm neanderálců. Dále čtěte: (V Rakousku byl nalezen tři tisíce let starý zlatý artefakt. Na světě jich bylo objeveno jen několik).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu