V Rakousku byl nalezen tři tisíce let starý zlatý artefakt. Na světě jich bylo objeveno jen několik

Věda a technika 06. října 2021 | 13:08 — Lukáš Bauer
Během výstavby železnice byla v Rakousku objevena více než tři tisíce let stará mísa vyrobená ze zlata. Artefakt obrovské hodnoty má na sobě navíc motivy slunce, což je velice vzácné. Podobných kousků bylo na světě objeveno jen několik, například ve Francii a Švýcarsku.
Další 1 fotografie v galerii
Uvnitř mísy byly objeveny další zlaté předměty / Kunsthistorisches Museum in Vienna / Andreas Rausch (volný zdroj foto)

Skupina rakouských archeologů během záchranných prací při stavbě železnice objevila zlatou nádobu s motivy slunce. Tento extrémně vzácný artefakt je podle expertů starý nejméně tři tisíce let. Jedná se o jednu z mála zlatých nádob s těmito motivy, která kdy byla objevena. Dříve byly podobné zlaté nádoby objeveny například ve Francii, Španělsku, Německu a ve Švýcarsku. V Rakousku byla podobná zlatá nádoba objevena vůbec poprvé v historii.

Zlatá miska byla objevena při výstavbě železniční stanice v Ebreichsdorfu, jižně od Vídně. Historický artefakt má průměr asi 20 centimetrů a je vysoký 5 centimetrů. Celá miska je vyrobena z velice tenkého kovu, který je složen z 90 procent zlata, 5 procent mědi a 5 procent stříbra.

Velice vzácný objev

Podle archeologů se jedná o jediný podobný objev na východ od alpské linie. Mnohem častěji byly předměty se slunečními motivy nalezeny v oblastech severního Německa. Součástí cenného nálezu byly také zlaté náramky a smotané zlaté drátky.

Tato zlatá nádoba je spojena s kulturou popelnicových polí, což je souhrnné označení několika středoevropských kultur mladší a pozdní doby bronzové na základě toho, že měly společná takzvaná popelnicová pole, tedy příbuzné projevy v pohřebním rituálu, který spočíval v žárových hrobech. Nově objevenou mistu zdobí obraz slunce s vycházejícími paprsky.

Centrum obchodu

Ve stejné oblasti archeologové objevili kolem 500 bronzových předmětů, hliněné keramické nádoby a další artefakty, jež naznačují, že se v oblasti Ebreichsdorfu mohla nacházet velká osada. Přítomnost zlaté mísy zase ukazuje, že region mohl mít intenzivní obchodní vztahy s dalšími evropskými osadami. 

Zlatá mísa se má podle rakouských úřadů již brzy objevit jako exponát ve vídeňském Kunsthistorisches Museum. Dále čtěte: (V zapomenuté jeskyni archeologové objevili zvláštní kostěné nástroje. Jde o dosud nejstarší důkaz výroby oděvů na naší planetě).

Zdroj: Smithonianmag.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu