Nejnovější speciální těžké vozy Tatra byly k vidění na veletrhu bezpečnostních technologií v Brně

Auto 09. října 2021 | 09:39 — Lukáš Bauer
Brněnské výstaviště hostilo ve dnech 6. až 8. října veletrh obranných a bezpečnostních technologií IDET 2021. Již tradičně na něm nechyběla expozice společnosti Tatra Trucks, která v pavilonu P a na venkovních výstavních plochách představila novinky a výrobky ve svém oboru.
Další 2 fotografie v galerii
Tatra Force v podobě těžkého vojenského vozidla / Tatra Trucks

Brněnské výstaviště pořádalo ve dnech 6. až 8. října veletrh obranných a bezpečnostních technologií IDET 2021, na kterém již tradičně nechyběly výrobky společnosti Tatra Trucks. Specializovaný veletrh IDET se koná každé dva roky, letos vzhledem k omezením souvisejícím s pandemií proběhne v netradičním podzimním termínu. IDET představuje významnou přehlídku obranných a bezpečnostních technologií ve střední Evropě se silnou mezinárodní účastí vystavovatelů, specialistů, oficiálních delegací i zástupců ozbrojených sil, státních institucí a médií. 

Prestižní veletrh

Tatra Trucks jako jeden z předních českých producentů působících v této oblasti vystavuje na IDETu pravidelně a prezentuje nejnovější nebo úspěšné a ověřené produkty ze svých portfolií. Automobilka letos představila hned několik provedení vozů Tatra Force a Tatra Tactics, které tvoří páteř její produkce pro ozbrojené složky. Ve vnitřní expozici v premiéře představila například nový vyprošťovací a odsunový automobil Bison na podvozku Tatra Force. V rámci dynamických ukázek na venkovní výstavní ploše byly k vidění třínápravové provedení vozu Tatra Tactic a také těžký nákladní vůz Tatra Force 6 x 6. Ve statické expozici pak automobil Tatra Force 4 x 4 a tankový tahač Tatra Force 8 x 8.

Vojenské technologie

Společnost Excalibur Army, která spolu s Tatra Trucks patří do holdingu Czechoslovak group, předvedla obrněné vozidlo Patriot II na podvozku Tatra s konfigurací 4 x 4. Díky své univerzálnosti a modularitě je Patriot II vhodný pro bojové nasazení, hlídkové mise či průzkumnou činnost. Najde však uplatnění i u bezpečnostních sil a civilních složek, jako jsou například policie, hasiči, záchranáři, bezpečnostní služby a další.

Dalším zajímavým exponátem z produkce stejné společnosti byl také mostní automobil AM-70 EX na podvozku Tatra Force 8 x 8. AM-70 EX je určen k přemostění suchých i vodních překážek, přičemž nosnost jeho mostovky odpovídá třídě MLC 70, tedy zhruba 70 tunám. Umožňuje tak provoz těžké obrněné techniky, kterou mají ve výzbroji země NATO a která se postupně objeví i ve vybavení české armády. Dále čtěte: (Těžká vozidla do extremního terénu vyváží Tatra do celého světa).

Zdroj: Tatra Trucks.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu