Betonová římská hrobka stojí už dva tisíce let. Vědci popsali vlastnosti záhadného druhu použitého betonu

Věda a technika 14. října 2021 | 07:34 — Lukáš Bauer
Vědce vždy udivovala schopnost tisíce let starých římských staveb odolávat neúprosnému zubu času. Až nyní však vědci popsali, jak staří Římané beton vyráběli a jaké je tajemství jeho extrémní odolnosti. Do betonu totiž přidávali sopečné materiály, které pozměnily chemický proces jeho tuhnutí.
Další 2 fotografie v galerii
Starověká stavba je díky použití speciálního betonu ve velice dobrém stavu / Wikimedia Commons / Livioandronico2013

Staří Římané využívali ke stavbě budov beton, který je extrémně odolný a dokáže vydržet prakticky nepoškozen tisíce let. Díky tomu existuje celá řada římských staveb ve velice dobrém stavu i po dvou tisících letech. Betonová směs starých Římanů je navíc po tak dlouhé době ještě pevnější než dřív.

Beton je dnes nejběžnějším stavebním materiálem pro různé typy staveb, často se ale stává, že po určité době začne praskat a drolit se. Oproti tomu je beton, který používali Římané, mnohem více odolný proti přírodním vlivům a dokáže odolávat po tisíce let.

Betonová hrobka

Typickou stavbou, která je zhotovena z tohoto typu betonu, je například velká válcovitá hrobka šlechtičny Caecilie Metelly z prvního století našeho letopočtu. Díky rozborům vědci z americké univerzity MIT zjistili, že beton použitý u této stavby je mnohonásobně pevnější než beton dnes běžně používané třídy.

Dávná hrobka Caecilie Metelly se nachází na důležité starověké magistrále známé jako Via Appia. Hrobka je jednou z nejvíce zachovalých památek z dob Římanů v této oblasti. Hrobka je ale především příkladem dokonalých technologií betonového stavitelství v pozdně republikánském Římě. Stavba silných zdí z hrubých cihel nebo kameniva ze sopečných hornin spojených maltou vyrobenou z vápna a sopečné tefry vedla ke vzniku domů, které se ani během tisíciletí nerozpadly.

Vývoj nových materiálů

Vědci díky tomuto výzkumu chtějí pomoci vývoji nových druhů materiálů. Tyto nové materiály by podle výzkumníků mohly mít mnohem lepší vlastnosti než ty současné a zároveň by si zachovaly stejné výrobní náklady. Inspiraci proto vědci hledají v různých oblastech včetně starověké architektury. Dále čtěte: (V Rakousku byl nalezen tři tisíce let starý zlatý artefakt. Na světě jich bylo objeveno jen několik).

Zdroj: American Ceramic Society.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu