Nově objevený lék umí vyléčit i těžké případy rakoviny, které byly dříve považovány za zcela neléčitelné

Věda a technika 13. října 2021 | 12:41 — Lukáš Bauer
Skupina vědců z londýnského Institutu pro výzkum rakoviny (ICR) a nadace Royal Marsden NHS Foundation Trust přichází s experimentální terapií, která je založena na vlastní imunitě pacientů s rakovinou. Nová směs látek podle studie dokáže dokonce vyléčit i těžké případy rakoviny, které byly dříve považovány za zcela neléčitelné.
Další 2 fotografie v galerii
Nová kombinace léčiv zvyšuje míru přežití vážných případů rakoviny / Shutterstock

Nejnovější studie, která se opírá o data nasbíraná za pět let, ukazuje, že je možné léčit i rakoviny, se kterými si dříve lékaři nevěděli rady. Díky nové směsi látek a terapii založené na vlastní imunitě vědci dokázali vyléčit i několik pacientů, jejichž rakovina byla považována za neléčitelnou.

Takzvaná imunoterapie totiž využívá přirozené imunitní procesy a stimuluje protinádorové části imunitního systému. Díky nové kombinaci léků však vědci posunuli imunoterapii na zcela novou úroveň. U několika případů dokonce lékaři zaznamenali vyléčení nádoru už několik týdnů po podání zázračného koktejlu.

Zázračné účinky

Konkrétně se jedná o kombinaci léků nivolumab a ipilimumab, která má velice dobrý účinek na některé typy nádorů hlavy a krku. Tato kombinace léků navíc velice dobře zabírá v pokročilých stádiích některých typů tumorů, které byly dříve jen velice obtížně léčitelné. Nový typ léčby má také velký přínos ve smyslu vedlejších příznaků, kterých pacientům přináší naprosté minimum.

Výsledky studie vědci opírají o výsledky již třetí fáze klinické studie, které se účastnilo více než tisíc pacientů s nevyléčitelným nádorovým onemocněním. Studie ale uvádí, že ne na všechny typy nádorových onemocnění nové léky zabírají, pokud se to ale podaří, pacient má mnohem větší šanci na kvalitní život.

Důležité poznatky

Výsledky studie ukazují, že imunoterapeutický koktejl měl výjimečně vysokou úspěšnost u skupiny pacientů, jejichž nádory měly vysokou hladinu imunitního markeru PD-L1. Přestože na globální léčebné statistiky rakoviny má tato metoda malý vliv, v budoucnu může udávat směr, kterým se může léčba nádorových onemocnění ubírat. Dále čtěte: (Antibiotika už nejsou tak účinná jako dřív. Na obzoru je problém globálního rozsahu).

Zdroj: The Institute of Cancer Research.

Témata: rakovina, léčba, lék, nádor
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu