Vědecký experiment prolomil léčbu HIV. Pacient si po transplantaci buňěk s genovou mutací vytvořil proti zákeřnému viru imunitu

Věda a technika 21. února 2022 | 15:07 — Lukáš Bauer
Vědci ze Spojených států transplantovali ženě nakažené virem HIV kmenové buňky a dostavil se velice pozitivní výsledek. Podle informací amerických vědců si totiž tato pacientka vytvořila po terapii proti HIV viru imunitu, a vyléčila se tak. Jedná se o teprve třetí známou osobu, která dokázala virus porazit.
Další 1 fotografie v galerii
Virus HIV dokázali porazit zatím jen tři lidé / Pixabay

Američanka, která se nakazila virem HIV, se po léčbě, během které jí byly transplantovány kmenové buňky, stala nejspíše třetí osobu, jejíž organismus si dokázal vytvořit proti viru imunitu, a vyléčit se tak.

Ženě nákazu virem lidské imunitní nedostatečnosti (HIV) potvrdily v roce 2013 a o čtyři roky později jí navíc diagnostikovali leukémii. V rámci léčby tohoto závažného onemocnění transplantovali ženě pupečníkovou krev od dárce. Ta obsahovala genovou mutaci, která viru HIV znemožňovala vniknout do buněk.

Vyléčení umožnila genová mutace

Transplantované kmenové buňky pocházely od jejího příbuzného. Po sedmatřiceti měsících od transplantace se žena rozhodla nepokračovat v aktivní antiretrovirové léčbě (HAART), která se používá u pacientů s HIV. Výsledky jejích krevních testů v současnosti po více než 14 měsících od ukončení této léčby stopy viru HIV neobsahují. Žena podle všeho nemá ani rozeznatelné protilátky proti tomuto viru.

Vědci jsou přesvědčeni, že imunitní systém příjemce si v takovém případě dokáže vytvořit odolnost vůči HIV, píše BBC. Experti o případu této ženy informovali během zdravotnické konference v americkém městě Denver v úterý 15. února. Šlo o součást rozsáhlejší americké studie lidí s HIV, kteří podstoupili tento typ krevní transplantace v rámci léčby rakoviny a vážných onemocnění.

Třetí známý případ

Doposud byly známy dva případy mužů, kteří se z viru HIV vyléčili, připomíná The New York Times. V obou případech mužům transplantovaly kmenové buňky z kostní dřeně, které obsahovaly mutaci zabraňující infekci HIV. Odborníci však tvrdí, že metoda s využitím pupečníkové krve je příliš riskantní na to, aby se mohla používat u většiny lidí s virem HIV.

Virus HIV u postižených osob způsobuje nemoc syndrom získané imunitní nedostatečnosti (AIDS). Téměř 38 milionů lidí po celém světě žije s virem HIV a přibližně 73 procent z nich podstupuje léčbu. Dále čtěte: (Youtuber objevil velice zvláštního pavouka. Nakonec se ukázalo, že se jedná o neznámý druh tarantule).

Zdroj: Nytimes, NBCnews.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu