Youtuber objevil velice zvláštního pavouka. Nakonec se ukázalo, že se jedná o neznámý druh tarantule

Věda a technika 07. února 2022 | 07:40 — Lukáš Bauer
Thajský youtuber objevil v pralese velmi zvláštního pavouka, který ho hned na první pohled zaujal. To, co v pralese viděl, oznámil místním expertům, kteří se vydali na popsané místo tohoto tvora najít. Nakonec se jim podařilo získat několik exemplářů a určili, že se jedná o dosud neobjevený druh smrtící tarantule.
Další 2 fotografie v galerii
Youtuber si všiml v pralese velice zvláštního pavouka, který, jak se později ukázalo, byl neznámým druhem tarantule / Depositphotos

JoCho Sippawat je známý thajský youtuber, jehož kanál o přírodě sleduje přes 2,5 milionu uživatelů. Sippawat při toulkách v pralesích nedávno narazil na zvláštního pavouka, kterého našel uvnitř bambusu. Tento zvláštní pavouk ihned upoutal jeho pozornost, a proto se spojil s místními biology, kterým předal několik fotografií.

Vědci se posléze vydali na místo, kde tohoto tvora objevil, a podařilo se jim odchytit několik jedinců. Jak později zjistili, jedná se o zcela nový a dosud neznámý druh ptáčkaře, lidově nazývaného tarantule.

Jejich existence sahá do pradávných dob

Ptáčkaři (Theraphosidae) jsou mohutní, evolučně archaičtí pavouci, kteří obývají tropické a subtropické oblasti téměř celého světa. Pro svou impozantní velikost, pozoruhodný vzhled a snadný chov v zajetí jsou populárními objekty zájmu teraristů. Tato skupina pavouků zahrnuje více než tisícovku známých druhů, ale stále jsou objevováni v pralesních oblastech noví.

Někteří z nich žijí pod zemí, jiní zase v korunách stromů a tento nově objevený obývá duté bambusové stonky. Nový druh proto vědci pojmenovali Taksinus bambus, přičemž jeho genderový název byl zvolen podle thajského krále z 18. století Taksina Velikého.

Pozoruhodný druh

„Tento druh je unikátní, protože je asociován s bambusem a nikdy jsme tento druh ptáčkaře nepozorovali v žádné jiné rostlině. Nebudu přehánět pokud řeknu, že je to teď nejvzácnější thajský ptáčkař,“ citoval arachnologa web Yahoo News.

Jelikož si pavouk nedokáže vytvořit dutinu sám, využívá díry v bambusu, které zanechali jiní živočichové, například brouci či housenky motýlů. Komfort a bezpečnost svého domova si zvyšuje tvořením chodeb z pavučiny. Dále čtěte: (Tento dávno vyhynulý predátor o velikosti pětikoruny měl vskutku velmi pozoruhodný systém vidění).

Zdroj: Zookeys, Smithonianmag.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu