Tento dávno vyhynulý predátor o velikosti pětikoruny měl vskutku velmi pozoruhodný systém vidění

Věda a technika 31. ledna 2022 | 18:07 — Lukáš Bauer
Před miliony lety žil v teplých vodách u pobřeží dnešní Kolumbie drobný pravěký krab, jehož fosilie byla objevena před několika lety. Tento predátor prehistorických moří měl zvláštně tvarované nohy a zrak tak ostrý, jako má dnes jen několik málo tvorů na planetě. Vědcům se podařilo kraba digitálně zrekonstruovat, a vytvořit tak jeho přesnou podobu.
Další 2 fotografie v galerii
Dospělý jedinec se podobá larválnímu stadiu moderních krabů / Wikimedia Commons / Javier Luque

Přibližně před pětadevadesáti miliony lety v období křídy žil v teplých tropických vodách kolem dnešní Kolumbie zvláštní krab. Jeho fosilii vědci objevili již v roce 2019, ale až nyní byl tento dávno vyhynulý druh detailně prozkoumán. V rámci nové studie vědci popisují tohoto tvora jako nemilosrdného predátora s nebývale ostrým zrakem.

Výzkum ukázal, že celých šestnáct procent celkové plochy těla kraba s názvem Callichimaera perplexa tvoří právě jeho oči. Pokud by měl člověk stejný poměr plochy očí jako tento krab, měl by oči velké jako jídelní talíře.

Neobvyklý vývoj

Z aerodinamických rysů jeho krunýře a pádlovitého tvaru jeho končetin, vědci usuzují, že se jednalo o mrštného dravce s neuvěřitelně bystrým zrakem. Vědci v rámci výzkumu prozkoumali téměř 1000 fosilií různých druhů mořských korýšů a díky vytvořené biologické sekvenci sledovali vývoj tohoto prehistorického predátora o velikosti mince.

Když byl krab poprvé popsán v roce 2019, vědci se domnívali, že se krab nachází v posledním larválním stádiu. Krabi jsou v této fázi vývoje typičtí svýma velkýma očima. V této podobě pak zůstávají, než vyrostou do své konečně podoby, a jejich tělo je obaleno silným krunýřem. Tento jedinečný druh si však typicky velké oči dochoval až do dospělosti.

Drobný predátor

Paleontologové také odhalili, že oči rostly rychleji než u většiny moderních krabů, což znamená, že vidí téměř stejně dobře jako vážka a ostřeji než kreveta nebo kudlanka, uvedli vědci ve studii. Vědci nepochybují, že takto vyvinutý zrak krab používal při lovu své kořisti, kterou mohli být další drobní korýši nebo menší ryby. Dále čtěte: (Tato obří říční ryba žila více než 70 milionů let. V loňském roce však pravděpodobně vyhynula).

Zdroj: Smithonianmag.com, Sci-news.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu