U Prahy byl objeven unikátní hrob. Ukrývá ostatky významné osoby z doby železné

Věda a technika 15. října 2021 | 08:36 — Lukáš Bauer
Velice zajímavý nález byl objeven v Statenicích u Prahy, kde byl odkryt hrob pradávného válečníka. Podle expertů pochází hrob ze starší doby železné a podle nálezu se jednalo s největší pravděpodobností o velice významnou osobnost.
Objev unikátního hrobu má velký historický význam / Pixabay

V Statenicích u Prahy byl objeven zajímavý hrob z období pozdní doby železné. Jedná se o místo, kde byl pohřben pravděpodobně významný bojovník. Vědci se navíc domnívají, že charakteristika kostry může naznačovat, že se jedná dokonce o ženu.

Samotný hrob se nápadně podobá těm, ve kterých byly ve starověku pohřbívány významné osobnosti. Typickým znakem toho, že se jednalo o bojovníka, naznačuje například hrot kopí, který byl objeven podél kostry. Hroby z tohoto období jsou na našem území poměrně vzácné, a proto se jedná o velice cenný objev.

Žena, nebo muž

Mimo samotné kostry archeologové objevili v hrobu také přibližně tři desítky různých předmětů včetně keramických nádob, šperků a zbraní. Spolu s lidskou kostrou byla v hrobu také objevena kostra zvířete, pravděpodobně ovce. Zvířata byla v této době pohřbívána s významnými osobami, kterým sloužila jako dar na dalekou cestu.

Lidské ostatky nalezené v hrobě ještě bude zkoumat antropolog, který může zjistit více informací o životě tohoto člověka. Z kostí může například vyčíst, jakými trpěl chorobami nebo jaký byl jeho celkový způsob života. Stejně tak by mohl antropolog potvrdit, zda se jednalo o muže, nebo ženu. Vědci upozorňují, že pokud se skutečně bude jednat o ženu, což naznačují velice slabé kosti, jednalo by se o naprostý unikát. V této době měli totiž významné postavení pouze muži. Takto bohatě pohřbenou ženu bychom v období starší doby železné hledali marně.

Rozkvět doby železné

Pozdní doba železná se u nás datuje od roku 800 do 400 před naším letopočtem. V této době se na našem území začaly rozvíjet technologie na zpracování železa, společnost se stávala bohatší a také vznikaly společenské elity – právě jejich hroby jsou plné dražších a náročnějších předmětů. Lidé totiž tehdy začínali také obchodovat s bohatými zeměmi středomoří. Dále čtěte: (V Rakousku byl nalezen tři tisíce let starý zlatý artefakt. Na světě jich bylo objeveno jen několik).

Zdroj: Česká Televize.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu