Američané budovali obří letadlovou ponorku. Projekt byl však později ukončen

Vojenství 11. listopadu 2021 | 08:54 — Lukáš Bauer
V polovině dvacátého století, především s nástupem studené války mezi někdejším Sovětským svazem a Spojenými státy, byly obě mocnosti nuceny budovat stále nové a někdy i velmi zajímavé vojenské projekty. Jedním z nich byl také projekt obří jaderné ponorky AN-1, která měla USA poskytnout neomezený dosah v leteckých bitvách.
Další 1 fotografie v galerii
Americká letadlová ponorka měla poskytnout neomezený dosah letadel / Wikimedia Commons / Public Domain

Během studené války mezi Sovětským svazem a USA vznikaly na obou stranách nejrůznější inovace v oblasti vojenských technologií. Jedním z pozoruhodných projektů, který ale nakonec nebyl dotažen do konce, byla i obrovská jaderná ponorka, která mohla ve svých útrobách nést až osm proudových letounů.

Ohromující ničivá síla jaderných zbraní přinutila USA k vývoji letounů, které by mohly jako záloha vzlétat přímo z moře v případě zničení pozemních základen nebo letadlových lodí. Vznikl tak například neúspěšný projekt Convair XF2Y Sea Dart a také daleko odvážnější nápad v podobě letadlové ponorky AN-1.

Obří letadlové monstrum 

AN-1 byla přibližně 150 metrů dlouhá ponorka, která se mohla pohybovat rychlostí až 16 uzlů díky atomovému reaktoru, který poskytoval výkon až 15 tisíc koní. Ponorka byla kromě osmi letounů vybavena také šesti torpédy.

Samotné stíhačky, které byly schopny vertikálního vzletu, pocházely z dílen Boeingu. Stroje byly nejdříve vyzdviženy pomocí speciálních nosičů a poté dosáhly vertikálního vzletu pomocí trojice výkonných turbín Wright SE-105. Dvojice proudových motorů byla spuštěna až poté, co se stíhací stroje dostaly do dostatečné výšky. Maximální rychlost letounu byla Mach3.

Dosah po celém světě

Ponorky AN-1 měly být využity u pobřeží Asie a Evropy a formovat aktivní obranu USA proti mezikontinentálním bombardérům vybavených jadernými zbraněmi. Nakonec se však od projektu letadlové jaderné ponorky AN-1 upustilo. Dále čtěte: (V aukci se objevil velice neobvyklý předmět. Vydražena byla sovětská hypersonická střela Cholod).

Zdroj: Wikipedia, Sandbox.us.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu