Britský lékař v důchodu objevil zcela nový druh dinosaura

Věda a technika 13. listopadu 2021 | 15:28 — Lukáš Bauer
Britský lékař v důchodu si při katalogizování dinosauřích kostí všiml, že jeden exemplář má neobvykle velký a baňatý nos. Náhodou tak objevil nový, dosud nepoznaný druh dinosaura, kterého pojmenoval Brighstoneus simmondsi.
Další 2 fotografie v galerii
Nový druh měl rozdílné detaily v některých částech lebky / Pixabay

Doktorand Plymouthské univerzity a všeobecný lékař v důchodu Jeremy Lockwood se již před lety rozhodl, že půjde do důchodu. V penzi se pak bavil tím, že katalogizoval všechny kosti dinosauřího rodu Iguanodon, které byly dosud nalezeny na britském ostrově Wight.

Během třídění sbírek kostí londýnského Přírodopisného muzea a wightského dinosauřího muzea Lockwood narazil na vzorek s jedinečnou „baňatou“ nosní kostí. Důchodce byl přesvědčen, že právě tyto drobné rozdíly mezi kostmi mohou odhalit zcela nový druh dinosaura. Jak se později potvrdilo, bylo tomu skutečně tak.

Roky usilovné práce

„Více než 100 let jsme na ostrově Wight věděli jen o dvou druzích dinosaurů - Iguanodon bernissartensis a Mantellisaurus atherfieldensis,“ uvedl Lockwood ke svému objevu.

Po čtyřech letech vybalování a studování kostí z krabic začal Lockwood s rekonstrukcí lebky exempláře, který ležel ve skladu od roku 1978. Objevil přitom několik pozoruhodných rysů, které jej odlišovaly od ostatních. Tím největším rozdílem byl počet zubů, který se značně lišil od známých druhů.

Drobné rozdíly v kostech

Mantellisaurus jich má 23 nebo 24, ale tenhle jich má 28. Měl také baňatý nos, zatímco ostatní druhy mají velmi rovné nosy. Díky těmto a dalším malým rozdílům začalo být Lockwoodovi zřejmé, že jde o nový druh.

Nový druh býložravého dinosaura byl dlouhý zhruba osm metrů a vážil přibližně 900 kilogramů. Tento objev naznačuje, že v regionu dnešní Británie žilo v období spodní křídy více druhů dinosaurů z rozsáhlé skupiny Iguanodontia, než se dosud předpokládalo. Dále čtěte: (Hledači kovů objevili na Rakovnicku vzácné šperky nevyčíslitelné hodnoty. Pocházejí ze stěhování národů).

Zdroj: The Guardian.

Témata: dinosaurus, kostra, lebka, zub
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu