Norové představili autonomní bezemisní loď. Pohání ji energie z obřích bateriových místností

Věda a technika 24. listopadu 2021 | 08:56 — Lukáš Bauer
Norové jako první představili první dopravní loď, která je plně autonomní a má nulové emise. Konstruktéři plavidla s názvem Yara Birkeland uvedli, že se jedná o první krok ke snížení dopadů klimatických změn. Plavidlo bude přepravovat konetejnery s hnojivem z továrny do přístavu.
Další 3 fotografie v galerii
Yara Birkeland získává energii pouze z obnovitelných zdrojů / Yara

Norsko představilo unikátní plavidlo, které nejen že nepotřebuje lidského kapitána, ale také neprodukuje žádné emise. Podle norských konstruktérů, kteří se vývojem plavidla Yara Birkeland zabývali, bude plně autonomní plavidlo šetřit tolik emisí oxidu uhličitého, kolik vyprodukuje za rok 40 tisíc nákladních automobilů.

Plavidlo Yara Birkeland bude určeno transportu 120 kontejnerů s hnojivy z továrny v jihovýchodním městě Porsgrunn do dvanáct kilometrů vzdáleného přístavu Brevik. Tato unikátní loď byla veřejnosti poprvé představena v polovině listopadu.

Nový směr lodní dopravy

Osmdesát metrů dlouhá a více než tři tisíce tun vážící loď bude po svém dokončení absolvovat dvouleté testovací období. Díky tomu se umělá inteligence, která plavidlo bude ovládat, naučí sama manévrovat ve všech možných podmínkách.

Inženýři v první fázi testování plavidla počítají s přítomností lidské posádky, pokud se ale autonomní technologie osvědčí, může z lodi v budoucnu zcela zmizet kormidelna. Celé plavidlo pak bude řízeno pomocí počítačových systémů a stovek senzorů, které budou sledovat nejrůznější data a parametry. Experti předpokládají, že díky autonomním systémům by lodní doprava mohla být bezpečnější než doposud, protože lidskou chybou je každým rokem zaviněno spousta námořních nehod a tragédií.

Výkon stovky elektromobilů

O pohon plavidla Yara Birkeland se stará obří elektromotor, který nahradil tradiční strojovnu. O dodávku energie se bude starat velké množství bateriových článků, které budou ekvivalentem přibližně sta elektromobilů. Díky těmto článkům získá plavidlo kapacitu až 6,8 MWh. Dále čtěte: (Američané testují velice zvláštní zařízení. Suborbitální urychlovač může změnit vesmírné lety).

Zdroj: Kongsberg.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu