Amatérský hledač kovů doma roky schovával zvláštní kámen, o kterém si myslel, že je to zlato. Ukázalo se, že je mnohem cennější

Věda a technika 28. listopadu 2021 | 16:05 — Lukáš Bauer
Když před téměř sedmi lety australský amatérský hledač kovů prováděl průzkum v Maryborough Regional Park poblíž Melbourne, objevil velice zvláštní kámen. Původně si myslel, že obsahuje zlatá zrna a kámen roky schovával doma. Nyní se ukázalo, že načervenalý kámen je mnohem cennější než zlato.
Další 2 fotografie v galerii
Muž se původně domníval, že zvláštní kámen obsahuje zlatá zrna / Museum Melbourne (volný zdroj)

Když se v roce 2015 při průzkumu v Maryborough Regional Parku poblíž australského Melbourne rozezněl detektor kovů Davida Hole, muž vůbec netušil, jak vzácný objekt ve skutečnosti objevil. Zvláštně načervenalý kámen, který se mu podařilo po chvíli vyhrabat ze země, považoval za horninu s obsahem zlata. A pečlivě ji doma uschoval.

Už na první dotek věděl, že se jedná o velice neobvyklou horninu, která byla navíc nezvykle těžká. Předtím, než kámen uschoval, se ho však pokusil rozbít, aby zjistil, jak hornina vypadá uvnitř a zda se uvnitř nachází zlato, jak předpokládal. K jeho překvapení se však tento kámen nepodařilo žádným dostupným nástrojem narušit.

Poznali ho experti z muzea

Až nedávno muž zjistil, že to, co se snažil ze všech sil rozbít, není hornina se zlatým nugetem, ale velice vzácný druh meteoritu. Poté, co viděl spoustu obrázků meteoritů, které byly jeho kameni podobné, rozhodl se ho totiž vzít na analýzu do muzea v Melbourne. Vědci meteorit pečlivě prozkoumali a ihned je zaujaly typické znaky v podobě zvláštních prohlubní. Ty podle expertů vznikají, když meteorit prochází atmosférou, kde se taví a poté opět ztuhne.

Výsledkem jejich výzkumu byla vědecká práce popisující 4,6 miliardy let starý meteorit, který nazvali Maryborough podle města poblíž místa, kde byl nalezen. Je to obrovských 17 kilogramů vážící kus kovového meteoritu. Z odebraného vzorku, na který použili diamantovou pilu, zjistili, že obsahuje vysoké procento železa.

Z dalekého pásu meteoritů

Výzkum také naznačil, že tento konkrétní meteorit s největší pravděpodobností pochází z pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, odkud byl vytlačen díky srážce s několika dalšími asteroidy. Uhlíkové datování zase odhalilo, že meteorit mohl na Zemi dopadnout mezi lety 1889 a 1951 kdy bylo také pozorováno mnoho dopadů meteoritů v této oblasti. Dále čtěte: (Hledači kovů objevili na Rakovnicku vzácné šperky nevyčíslitelné hodnoty. Pocházejí ze stěhování národů).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu