Vědci objevili základy pozoruhodné stavby v Izraeli. Mohlo by se jednat o chrám krále Šalamouna

Věda a technika 18. prosince 2021 | 19:30 — Lukáš Bauer
V Izraeli byly odkryty základy stavby, o níž se archeologové domnívají, že by mohla být chrámem krále Šalamouna, o kterém se zmiňuje bible. Na tomto ojedinělém objevu se podílela také skupina českých archeologů. Stavba pochází z šestého až osmého století před naším letopočtem.
Další 2 fotografie v galerii
Chrám krále Šalamouna byl zmíněn v bibli (ilustrační foto) / Pixabay

Skupina českých archeologů se podílela na odkrývání jedinečné stavby v Izraeli. Vědci se domnívají, že základy starověké stavby, o které neexistují žádné písemné zmínky, by mohly být chrámem krále Šalamouna. Tato dávno ztracená stavba, jež vznikla někdy mezi 6. a 8. stoletím před naším letopočtem, je zmíněna také v bibli. V biblických textech se uvádí, že chrám krále Šalamouna leží zhruba sedm kilometrů od lokality Tel Moca, kde byly základy odkryty.

„Je to chrám, který odpovídá takzvanému prvnímu, nebo také Šalamounovu chrámu, který je znám pouze z biblických textů. A je to první a jediný chrám, který byl odkryt v oblasti jižního Kanaánu,“ popisují zástupci pražské univerzity.

Chrám krále Šalamouna

Přestože základy stavby byly objeveny přibližně sedm kilometrů od centra Jeruzaléma, vědci se domnívají, že se může jednat o chrám krále Šalamouna. Mohlo by se tak jednat o další případ, kdy příběhy mají reálný základ, byť v detailech se liší. Je totiž málo pravděpodobné, že by se v blízkosti odkrytých pozůstatků stavby, která byla průkazně využívána k rituálním účelům, nacházela ještě další stavba, o které by se zmiňovala bible.

V místě, kde byla stavba objevena, v současné době dochází k výstavbě dálniční sítě, která bude spojnicí pobřeží Izraele a Jeruzaléma. Celé archeologické naleziště tvoří zbytky různých nádvoří, odpadních jímek a základy budov. Podle důkazů objevených na místě je také zřejmé, že na místě v minulosti stála ještě jiná stavba.

Záhadné sošky

Na místě byla také objevena celá řada různých sošek z konce 10. století před naším letopočtem. Vědci tyto artefakty budou nyní zkoumat, aby dokázali přesněji určit, k čemu sloužily. Jedná se o vůbec nejstarší nalezené sošky na území Judska. Dále čtěte: (Obrovské plující ostrovy z plastového odpadu uprostřed oceánu jsou strašákem lidstva. Vědci nyní zjistili něco velmi zajímavého).

Zdroj: Telmoza.org, Česká televize.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu