První SMS zpráva byla odeslána v roce 1992. Nyní byla vydražena za sto tisíc euro

PC a Mobil 24. prosince 2021 | 17:30 — Lukáš Bauer
Vydražila se vůbec první SMS na světě za 107 tisíc eur, z nichž značná část půjde na pomoc uprchlíkům. Tato legendární textová zpráva byla poslána 3.prosince 1992. Kupující za tuto cenu získává NFT token s přesnou replikou původního komunikačního protokolu.
Další 1 fotografie v galerii
První textová zpráva byla odeslána z počítače / Vodafone

Vůbec první SMS zpráva na světě byla odeslána 3. prosince 1992, když inženýr Vodafonu Neil Papworth ze svého počítače odeslal textovou zprávu manažerovi firmy Richardu Jarvisovi na vánoční večírek. Jarvis si pak tuto první textovou zprávu ve znění „Merry Christmas“, přečetl na svém téměř dva kilogramy vážícím přenosném telefonu.

Tento okamžik, který vstoupil do historie telekomunikací, si nyní zakoupil v aukci nový majitel v podobě NFT tokenu (non fungible token). Kupující za vlastnictví první SMS zprávy na světě v podobě původního komunikačního protokolu zaplatil 107 tisíc korun. 

Vlastníkem byl britský Vodafone

Dosavadním vlastníkem NFT byla britská telekomunikační skupina Vodafone, která výtěžek z dražby věnuje Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Kupující může za NFT token zaplatit kryptoměnou ether. Jelikož je prodej nehmotného zboží na území Francie nelegální, aukční síň textovou zprávu zabalila do digitálního rámečku.

Kupující, jehož jméno zatím nebylo zveřejněno, získal do svého exkluzivního vlastnictví detailní a unikátní repliku původního komunikačního protokolu, který přenesl první SMS na světě.

NFT před pár lety nikdo neznal

Samotný NFT token funguje na principu blockchainu a slouží jako jedinečný a padělání odolný certifikát vlastnictví. Díky NFT tokenu má jeho majitel digitálně prokázané vlastnictví daného aktiva. Certifikát může být vystaven na vlastnictví digitálních uměleckých děl a sběratelských předmětů až po virtuální předměty pro on-line hry nebo webové domény.

Ještě v loňském roce byly tokeny NFT prakticky neznámou komoditou. Zejména pak v letošním roce jejich atraktivita však značně vzrostla. Letos na jaře byl například vydražen první tweet zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho jako NFT za 2,9 milionu dolarů (65 milionů korun). Zatím nejdražším NFT v historii se stala digitální koláž umělce jménem Beeple, která se prodala v aukční síni Christie's za 70 milionů dolarů (1,56 miliardy korun). Dále čtěte: (Společnost Apple přichází s dosud nevídanou novinkou. Uživatelé si budou moci sami opravit například rozbitý displej iPhone).

Zdroj: BBC, Vodafone.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu