Vědi popsali takzvaná atmosferická jezera. Dosud neznámý druh bouře se vyskytuje jen v jedné části světa

Věda a technika 29. prosince 2021 | 07:00 — Lukáš Bauer
Meterologové popsali dříve neznámý typ povětrnostních podmínek, který je velice specifický tím, že se nachází pouze v jedné části světa. Jedná se o rozsáhlé, pomalu se pohybující oblačnosti bohaté na vlhkost, které výzkumníci nazvali „atmosférická jezera“.
Další 2 fotografie v galerii
Nad Indickým oceánem se formují velmi specifické bouře / Pixabay

Zcela nový druh bouře byl objeven vědci nad západním Indickým oceánem, který pak postupuje dále k Africe. Tento zcela nový druh povětrnostních podmínek je velice specifický tím, že se formuje právě pouze v této jedné části světa. Bouři nazvali atmosferické jezero kvůli tomu, že tato pomalu se pohybující mračna jsou extrémně bohatá na vlhkost. Vědeckou studii zabývající se novým fenoménem vydal vědecký časopis AGU: Advanced Space and Earth Science.

Na rozdíl od ostatních bouří, které jsou vytvářeny vírem, jsou atmosferická jezera tvořena koncentrací vodní páry, která je v dostatečném objemu, aby dokázala produkovat déšť. Tato atmosferická jezera jsou v mnohém podobná takzvaným atmosferickým řekám, tedy úzkým pásům oblačnosti s vysokou vlhkostí.

Nový přírodní fenomén

Nově popsaný typ bouře je však mnohem menší, pohybuje se pomaleji a především se odděluje od mateřského povětrnostního systému. Tato obrovská tělesa vodní páry se poté snášejí na západ přes východní africké pobřeží a přinášejí déšť do této polosuché oblasti.

Vzhledem k tomu, že se tvoří v rovníkové oblasti, kde je rychlost větru často jen velmi nízká, atmosferická jezera se pohybují velmi pomalu. Z analýzy dat vyplynulo, že nejdelší bouře typu atmosferické jezero se udržela ve vzduchu dlouhých 27 dní. V dlouhodobém horizontu pěti let pak bylo pozorováno 17 atmosferických jezer, které trvaly déle než šest dní. 

Jiné než ostatní bouře

Vědci nyní budou provádět detailní studii nového fenoménu, aby lépe pochopili chování těchto specifických bouří. Jednou z klíčových otázek, na kterou věci budou hledat odpověď, je to, proč se atmosferická jezera oddělují od známých vzorů dosud popsaných povětrnostních podmínek. Vědci své poznatky chtějí využít například pro lepší předpovídání srážek v určitých oblastech. Dále čtěte: (Vědci se provrtali hluboko pod led Antarktidy. Našli tam zcela odlišný svět a živočichy izolované tisíce let).

Zdroj: AGU: Advanced Space and Earth Science, Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu