Za pomoci speciálních dronů s laserovými paprsky byly odhaleny dosud neobjevené stavby v Machu Picchu

Věda a technika 01. února 2022 | 20:36 — Lukáš Bauer
Několik dosud neobjevených staveb v lokalitě Machu Picchu se podařilo odhalit mezinárodnímu týmu vědců s pomocí nejmodernějších technologií. Stavby byly stovky let ukryté pod neprostupnou džunglí, kde čekaly na své znovuobjevení. Vědcům se tento unikátní objev podařil díky dronům, které byly vybavené citlivými laserovými přístroji.
Další 2 fotografie v galerii
Stavby schované v džungli objevili vědci pomocí dronů / Depositphotos

Větší množství dávno ztracených staveb v komplexu rozsáhlého naleziště Machu Picchu se podařilo najít mezinárodnímu týmu vědců. Tým polských a peruánských archeologů využil speciální drony vybavené laserovými přístroji, které dokázaly prastaré stavby původních obyvatel amerického kontinentu v nedostupné džungli odhalit. Stavby byly objeveny po dlouhých staletích zapomnění.

Díky novým pokročilým technologiím jsou podobné objevy stále častější. Vědci dokáží vidět základy budov pod zemí, stejně jako v neprostupných džunglích. Vědci k odhalování prastarých staveb využívají lasery LiDAR, které na základě světelného paprsku dokáží měřit vzdálenost odraženou od snímaného objektu.

Unikátní technologie

Svůj unikátní objev vědci popisují ve studii, kterou vydal odborný časopis Journal of Archaeological Science. Vědci ve své práci popsali, jak na okraji pohřebního místa zvaného Chachabamba objevili nejméně dvanáct dosud neobjevených staveb, které se nacházejí ve vzdálenosti přibližně pěti kilometrů od známých ruin z 15. století, které jsou dlouhá léta turistickou atrakcí.

Díky technologii LiDAR mohli vědci skenovat obrysy objektů, které se nacházejí hluboko pod hustou vegetací. Tyto oblasti jsou jinak velice obtížně přístupné, a proto je nesmírně složité je blíže zkoumat. Stejná technologie odhalila také starobylé mayské farmy v deštném pralese v Belize. Vědci tak získávají stále ucelenější představu o starodávné mayské civilizaci, která byla rozšířená v celé Střední a Jižní Americe.

„Do Machu Picchu se mohli dostat jen velmi privilegovaní lidé, protože to bylo velmi zvláštní místo. Když jste se tam chystali, museli jste se v Chachabambě zastavit na spirituální lázeň, abyste byli čistí a neposkvrnění a mohli se dostat na Machu Picchu,“ uvedla vedoucí výzkumu Dominika Sieczkowská z Centra andských studií Varšavské univerzity.

Prastaré lázně

Samým centrem Chachabamby je velký kamenný oltář, který je obklopen celkem 14 lázněmi. Skenování pomocí LiDARu odhalilo více než deset staveb, které se nacházely v okruhu zhruba 60 metrů od hlavní obřadní části Chachabamby. „Byly tak blízko a my jsme ani nevěděli, že tam jsou,“ řekla Sieczkowská.

Zásobovaly vodou celou lokalitu Chachabamby. Vědci pak na základě sklonu a hloubky kanálů vytvořili modely, které umožnily zjistit, jak mohla voda proudit do různých rituálních lázní. Přestože význam těchto staveb není vědcům zatím znám, domnívají se, že se mohlo jednat o příbytky pro lidi, kteří na místě pracovali. Dále čtěte: (V Maďarsku byla objevena zcela unikátní fosilie v jantaru. Tvor je starý desítky milionů let).

Zdroj: Sciencedirect, Archeology.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu