V Maďarsku byla objevena zcela unikátní fosilie v jantaru. Tvor je starý desítky milionů let

Věda a technika 30. ledna 2022 | 14:30 — Lukáš Bauer
Mezinárodní tým vědců popsal vůbec první fosilii brouka v jantaru, která byla objevena v Maďarsku. Součástí výzkumného týmu byl i český vědec Robin Kundrata z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Experti dokázali díky moderním technologiím provést zcela jedinečnou digitální rekonstrukci celého tvora.
Další 2 fotografie v galerii
Kusy jantaru často obsahují fosilie hmyzu / Depositphotos

V Maďarsku byla objevena unikátní jantarová fosilie prehistorického brouka, který byl v kusu zkamenělé smůly uvezněn desítky milionů let. Vědcům se nyní díky moderním technologiím podařilo provést kompletní rekonstrukci tohoto prehistorického tvora, který se příliš neliší od dnešních kovaříků.

Vědci zkoumali zhruba pětimilimetrový fragment brouka z čeledi kovaříkovitých, který byl objeven u města Ajka na západě Maďarska. Brouk byl objeven v jantaru, kterému se říká ajkait a je specifický pro danou oblast.

„Náš objev přináší několik prvenství. Nejen že se jedná o vůbec prvního brouka popsaného z ajkaitu, ale také o prvního popsaného fosilního brouka z území dnešního Maďarska a zároveň o prvního popsaného druhohorního kovaříka z pevninské Evropy,“ uvedl pro Český rozhlas jeden z členů výzkumného týmu Robin Kundrata.

Unikátní fosilie

Vědci sice neměli k dispozici celou fosilii, protože se v jantaru dochovala jen část tohoto tvora, přesto byl ale fragment dostatečně velký na to, aby dokázali tvora digitálně zrekonstruovat. Vědecká studie expertů z několika zemí byla publikována v odborném časopise Scientific Reports.

Vůbec první fosilní brouk dostal jméno Ajkaelater merkli - jednak podle města Ajka a jednak na počest bývalého kurátora Maďarského přírodovědeckého muzea doktora Ottó Merkla. Vědci se domnívají, že tento druh prehistorického brouka byl velice úzce vázán na dřevnaté porosty, podobně jako dnešní kovaříci.

Druhohorní jantar

Stáří této fosilie vědci odhadují na nejméně 85 milionů let, tedy v období křídy. Tento prehistorický brouk tak žil v době, kdy po naší planetě ještě stále chodili dinosauři. Tento druhohorní jantar je však většinou nalezen pouze v malých fragmentech, a tak jsou větší fosilie velice vzácné. Druhohorní jantar se vyskytuje v několika dalších místech na planetě, například ve Francii, Libanonu nebo Myanmaru. Dále čtěte: (Skupina potápěčů objevila hluboko pod hladinou u pobřeží Tahiti vzácný ekosystém).

Zdroj: Scientific Report, iRozhlas.

Témata: jantar, fosilie, brouk, vědec
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu