Skupina potápěčů objevila hluboko pod hladinou u pobřeží Tahiti vzácný ekosystém

Věda a technika 24. ledna 2022 | 09:32 — Lukáš Bauer
Mořští biologové objevili hluboko pod hladinou moře u pobřeží Tahiti více než tři kilometry dlouhý korálový útes, který nebyl dosud nikdy objeven. Korálový útes ve tvaru růže se nachází tak hluboko, že byl dosud ušetřen i poškození způsobenému klimatickými změnami, které vědci pozorují u většiny známých útesů.
Další 2 fotografie v galerii
Korálový útes se nachází nezvykle hluboko / Science team / Alexis Rosenfeld (volný zdroj foto)

Potápeči objevili u pobřeží Tahiti dosud neznámý korálový útes. Tento více než tři kilometry dlouhý útes posetý korály nebyl dosud objeven díky tomu, že se nachází v neobvyklé hloubce. Dostatečná hloubka ho také chrání před destruktivními vlivy klimatických změn, které na mnoha korálových útesech způsobují hromadné umírání těchto organismů.

Podle vědců se korálový útes nachází v hloubce přibližně 30 metrů a na tomto místě rostl nejméně 25 let. Na útesu vědci spatřili také obří korály, které měřily více než dva metry. Jedná se o pozitivní zprávu o růstu nových korálových útesů, protože v mnoha částech světa tyto organismy pomalu umírají.

„Bylo kouzelné pozorovat obrovské, nádherné korály ve tvaru růže, které se táhnou, kam až oko dohlédne. Bylo to jako umělecké dílo,“ řekl francouzský fotograf Alexis Rosenfeld, vedoucí mezinárodního týmu potápěčů, který objev učinil.

Nezvykle hluboko

Korálové útesy se na většině ostatních míst na planetě nacházejí v teplých vodách do maximální hloubky 25 metrů. Kvůli tomu jsou tyto útesy velice zranitelné v souvislosti s klimatickými změnami, které oteplují naši planetu. Útes objevený u Tahiti se nachází v takzvané zóně soumraku, tedy v hloubkách od 30 do 120 metrů. V těchto místech má korál dostatek světla pro růst, ale stabilnější teplotu, takže ho klimatické změny nezasáhnou tak silně jako jiné útesy.

V ostatních částech světa, například na Velkém bariérovém útesu, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, dochází k takzvanému bělání korálů. Tento jev vědci poprvé zpozorovali v roce 2016 a od té doby je jen v tomto místě postiženo bělením více než 80 procent všech korálů.

Málo probádaný oceán

Novým objevem se vědcům znovu připomenul fakt, že oceány jsou stále z velké části neprobádané, a skýtají tak bezpočet překvapení. Podle expertů se v oceánu nachází podobných skrytých útesů pravděpodobně mnohem více. K lepšímu porozumění oceánských ekosystémů je však potřeba probádat mnohem větší část těchto mořských hlubin, o kterých toho víme méně než o povrchu Měsíce. Dále čtěte: (Čínská sonda objevila vodu na Měsíci. Navíc přímo na místě přistání)

Zdroj: Nytimes, NBCNews.

Témata: korál, útes, moře, Tahiti
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu