Čínská sonda objevila vodu na Měsíci. Navíc přímo na místě přistání

Věda a technika 22. ledna 2022 | 09:52 — Lukáš Bauer
Nová analýza záběrů z čínské sondy Čchang-e 5 potvrdila přítomnost vody na Měsíci. Voda se podle čínský vědců nachází také v okolí přistání a je součástí sutě a balvanů na povrchu Měsíce. Jedná se o důležitý objev, že voda na Měsíci může posloužit jako zdroj pro budoucí kolonisty.
Další 2 fotografie v galerii
Na Měsíci může být mnohem více vody, než se předpokládalo / Pixabay

Nová spektroskopiciá analýza záběrů z čínské sondy Čchang-e 5 přinesla důkazy o přítomnosti vody na měsíčním povrchu. Ve výzkumné práci, kterou zveřejnil vědecký časopis Science Advances, tak čínští vědci informují, že Měsíc může obsahovat více vody, než jsme dosud mysleli, a to i na překvapivých místech.

První náznaky přítomnosti vody na Měsíci byly objeveny již v horninách, které z tělesa přivezly zpět na Zemi astronauti misí Apollo na přelomu 60. a 70. let minulého století. Vědci to však považovali za důsledek kontaminace, jelikož se předpokládalo, že Měsíc je zcela suchý.

Voda na Měsíci

Následující roky přinesly dodatečné indicie. Definitivně však přítomnost vody na měsíčním povrchu potvrdila až spektrografická pozorování indické sondy Čandraján-1 z roku 2009 provedená z oběžné dráhy. Přímo na měsíčním povrchu však na vodu narazila až čínská mise Čchang-e 5. Podařilo se jí to přímo na místě přistání, v horninách z bezprostředního okolí.

Na měsíčním povrchu přistála sonda po 37 letech od doby, kdy v roce 1976 na povrchu Měsíce přistáli Sověti se svou sondou Luna 24. Právě Čína byla vesmírnou velmocí, která po desetiletích přistála na Měsíci s cílem najít na jeho povrchu vodu, což se potvrdilo.

Sluneční vítr

Analýza měření lunárního mineralogického spektrometru přistávacího modulu Čchang-5 vyplývá, že voda se v nezpevněné vrstvě prachu a sutiny, takzvaném regolitu, nachází v koncentraci 120 částic na milion (ppm). Vědci se však domnívají, že není původní a její přítomnost přisuzují slunečnímu větru. Ten totiž bombarduje povrch měsíce nabitými částicemi, především ionty vodíku. Dále čtěte: (V tomto století se klima výrazně změní. Hurikány budou v oblastech, kde se neobjevily miliony let).

Zdroj: Space.com, Techcrunch.

Témata: Měsíc, voda, vesmír, sonda
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu