Ukončení Facebooku a Instagramu v Evropě možná již brzy. Hrozí zákaz sdílení dat přes oceán

Věda a technika 08. února 2022 | 07:03 — Lukáš Bauer
Americká společnost Meta, pod kterou patří sociální sítě Facebook a Instagram, uvedla, že zvažuje i možnost odchodu z evropského kontinentu. Důvodem pro tento krok by mohl být hrozící zákaz sdílení dat evropských uživatelů na servery ve Spojených státech. Týká se to právě dat, díky kterým dnes platforma umožňuje prodej cílené reklamy.
Další 2 fotografie v galerii
Facebook může již brzy v Evropě ukončit činnost / Depositphotos

Společnost Meta uvedla v dokumentu pro amerického regulátora akciového trhu, že jednou z možností, jak reagovat na hrozící zákaz sdílení dat přes oceán, může být i odchod platforem Facebook a Instagram z Evropy. Sdílení dat je totiž klíčové pro cílenou reklamu na obou sociálních sítích.

Sociální platformy dnes spoléhají na sběr a zpracování dat uživatelů pro účely cílené reklamy, která je pilířem jejich příjmů. Pokud by došlo v evropské legislativě k zákazu jejich tranzitu přes oceán do Spojených států, mohlo by to mít podle společnosti Meta zcela zásadní dopad na jejich obchodní zájmy.

Ochrana soukromí není všude stejná

Tento fakt svědčí o tom, že i tento scénář může být zcela realistický. Evropský soudní dvůr už dříve zrušil nařízení o výměně dat, takzvaný Privacy Shield, který zajišťuje ochranu dat mezi kontinenty. Odůvodnění k tomuto kroku Evropského soudního dvoru bylo to, že ve Spojených státech nefunguje ochrana dat stejně jako v Evropě.

Potencionální zákaz transatlantických přenosů dat odstartovala stížnost rakouského aktivisty Maximiliana Schremse. Tento člověk podal před několika lety stížnost na irském úřadu pro ochranu osobních údajů ohledně předávání dat společností Meta. Cílem jeho stížnosti bylo prověření, zda jsou data v USA v bezpečí stejně jako v Evropě.

Konec Facebooku v EU

Tato stížnost byla na počátku rozsáhlého případu, který dodnes nebyl zcela dořešený a nadále v něm pokračuje vyšetřování. Konečné rozhodnutí, zda bude možné s daty evropských uživatelů nakládat na půdě USA, by mělo padnout v polovině letošního roku. Pokud k tomu dojde a společnost se rozhodne provoz obou platforem ukončit, sociální sítě už nebudou v Evropě dostupné. Dále čtěte: (Unikátní špionážní nástroj CIA vznikl v 70. letech. Ve své době byl neskutečným technologickým pokrokem).

Zdroj: NU, GSMarena.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu