Moskva využívá jadernou elektrárnu jako symbol a straší lidi, říká Dana Drábová

Energetika 27. února 2022 | 08:36 — Ilona Cílková
Ruští vojáci pronikli do oblasti Černobylu a obsadili zapečetěnou jadernou elektrárnu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí varovalo před možnou ekologickou katastrofou. „Černobyl se může opakovat v roce 2022,“ míní resort. „Elektrárna je využívaná spíše jako symbol, než že by znamenala reálné nebezpečí,“ myslí si ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.
Další 1 fotografie v galerii
Černobylský reaktor, ten čtvrtý havarovaný, je překryt zbrusu novým sarkofágem / Depositphotos

Ukrajinské ministerstvo zahraničí na Twitteru před ruským přesouváním sil do černobylské zóny varovalo. „V roce 1986 zažil svět největší technologickou katastrofu v Černobylu. Útok na Ukrajinu může způsobit další ekologickou katastrofu. Pokud bude válka pokračovat, Černobyl se může opakovat v roce 2022,“ varoval resort.

Může být skutečně nebezpečné, kdyby Rusové poškodili sarkofág? Podle Dany Drábové jde spíše o symbol Černobylu a využívání tohoto symbolu pro vyděšení lidí, kteří jsou už tak dost nešťastní, protože Ukrajina je opravdu v této chvíli nešťastná země. „To, co by se mohlo teoreticky na Černobylu stát, i za použití velmi intenzivních výbušnin, nebude mít důsledky za hranice té už vysídlené třicetikilometrové zóny. Je to už přece jen 36 let od havárie. Takže bych řekla, že šílenci v Moskvě využívají tohoto symbolu, aby vystrašili lidi," uvedla Drábová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Tragédie, která se stala před 36 lety by se podle Drábové neměla opakovat. Alespoň na Černobylu zcela jistě ne. Rusové nějakým ale mohou reaktor využít jiným způsobem. „Myslím si, že jediný způsob, jakým ho mohou využít, je využití tohoto havarovaného reaktoru jako symbolu a vnímaného nebezpečí, spíše než reálného," míní expertka.

„Černobylský reaktor, ten čtvrtý havarovaný, je překryt zbrusu novým sarkofágem, tedy ochrannou obálkou, která by měla vydržet dalších řekněme sto let, aby Ukrajina získala dostatek času pro bezpečnou likvidaci roztaveného jaderného paliva, které se stále pod dvěma sarkofágy nachází. Co se týká okolí jaderné elektrárny Černobyl, tak to je zcela stabilizované a nehrozí žádné nebezpečí," uklidňuje dále Drábová. 

V Černobylu se nalézá úložiště jaderného odpadu a panují obavy že právě v případě zásahu by se radioaktivní prach mohl dostat dále do Evropy. Ten by se jistě mohl rozptýlit, ale zcela jistě ne dále do Evropy. Ty důsledky by byly podle Drábové lokální.

I další experti se shodují, že v současné době z Černobylu už nemůže vzejít taková hrozba jako v roce 1986. „Přímé opakování nehody z roku 1986 je zde nemožné. Tehdy došlo k silnému výbuchu fungujícího jaderného reaktoru s únikem čerstvého jaderného paliva nad rozsáhlé území. Teď tady ale není žádný reaktor, žádné čerstvé palivo. Palivo je skladováno minimálně dvacet až třicet let,“ uvedl nezávislý ruský expert na jadernou energetiku Dmitrij Gorčakov.

„Potenciální nebezpečný účinek však bude spíše lokální než globální nebo celoevropský,“ dodává. „Totéž platí pro případné poškození sarkofágu. Jak ten starý, postavený v roce 1986, tak i ten nový , jímž byl starý sarkofág zakryt v roce 2016.“

Ukrajinská agentura pro jadernou energetiku uvedla, že zaznamenala zvýšenou míru radiace v místech uzavřené atomové elektrárny Černobyl. Odborníci ukrajinské agentury neuvedli, jak vysoké míry radiace dosáhla. Způsobily ji podle nich přesuny těžké vojenské techniky, čímž se do ovzduší dostal radioaktivní prach. Mluvčí ruského ministerstva obrany opakovaně uvedl, že míra radiace v místě je normální. Děsivé záběry největšího jaderného útoku v historii. Na svědomí jej měl Sovětský svaz.

Zdroj: irozhlas.cz, čt24.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu