Propracovanost dezinformační sítě Ruska je na vysoké úrovni. Experti odhadují, že tímto způsobem vláda šíří fake news mezi miliony lidí

PC a Mobil 21. března 2022 | 11:20 — Lukáš Bauer
Rusko disponuje rozsáhlou sítí twitterových účtů různých osob a vládních institucí, které jsou centrálně řízeny, a zvyšují tak dosah příspěvků na této sociální síti. Experti odhadují, že tímto způsobem ruská vláda šíří dezinformace mezi miliony lidí, kteří je sledují. Ruská dezinformační síť je ale mnohem širší a zasahuje do mnoha zemí včetně České republiky.
Další 1 fotografie v galerii
Ruské dezinformace jedou v souvislosti s válečným konfliktem na plné obrátky / Depositphotos

Obrovské množství vládních dezinformací ohledně války na Ukrajině působí na lidi nejen v Rusku, ale také v zahraničí. Ruská dezinformační síť je rozsáhlý systém webů, televizních kanálů a účtů na sociálních sítích, které hlásají centrálně koordinované informace podle not obdržených z Kremlu. Například na sociální síti Twitter existuje síť zhruba stovky účtů vládních organizací a osob, které jsou centrálně řízené a zvyšují navzájem dosah svých příspěvků.

Tyto twitterové účty zahrnují organizace od zahraničních misí, ambasád až po oficiální účet Kremlu. Podle informací, které zveřejnil server BBC, je počet sledujících těchto účtů v řádu milionů a dosah informací, které se na Twitteru šíří, je závratný. Problémem také je, že sociální síť na tyto příspěvky reaguje mírněji než na dezinformace šířené například médii, jako je Russia Today nebo Sputnik.

Nepodléhají blokaci dezinformací

Twitter koncem února stejně jako další sociální sítě oznámil, že přestává šířit příspěvky ruských médií, což znamená, že se nezobrazují v oznámeních a hlavních kanálech. Oficiální účty ruských vládních institucí však tomuto omezení nepodléhají. Tímto způsobem tak Rusko získává prostor, kde může šířit dezinformace v rámci sociální sítě Twitter.

Podle expertů se jedná o výraznou mezeru v obraně proti dezinformacím na Twitteru, kterou Rusko úspěšně využívá k šíření nepravd a lží ohledně invaze na Ukrajinu. Podle analytika sociálních médií Tima Grahama dezinformační příspěvky postupně sdílela většina sledovaných účtů ruských institucí. Prokázal tedy, že mezi nimi existuje velmi dobrá koordinace, která zajišťuje vyšší dosah příspěvků.

Koordinované zkreslování informací

Podle Grahama je způsob, jakým se ruské dezinformace šíří, velice podobný takzvanému astrotufringu, tedy marketingové metodě, která je založena na vytvoření falešného dojmu z pozitivního ohlasu veřejnosti na daný produkt, službu nebo informaci. Tato koordinovaná síť retweetů podle analytika může na Twitteru oslovit až miliony lidí ruským narativem. Rusko tak může výrazně zkreslovat některé informace, jako tomu bylo v případě Oleny Kurilové. Tato žena utrpěla zranění po ruském útoku a její foka obletěla doslova celý svět. Ještě týden poté se na Twitteru šířily dezinformace, které její zranění popíraly a tvrdily, že fotky byly uměle vytvořené. Dále čtěte: (Necenzurovaný Telegram je zdrojem informací východu. Může však představovat značné nebezpečí).

Zdroj: BBC.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu