Jak Facebook akceleroval šíření dezinformací. V platformě byla závažná chyba

PC a Mobil 06. dubna 2022 | 19:10 — Lukáš Bauer
Závažné pochybení vývojářů, kteří měli na starost algoritmus omezující šíření dezinformací v rámci sociální platformy, způsobilo, že algoritmus naopak rozsah dezinformačních příspěvků akceleroval. Paradoxní je, že tato chyba vznikla v rámci snahy o omezení šíření dezinformací.
Další 1 fotografie v galerii
Facebook měl chybu v klíčovém algoritmu / Depositphotos

Facebook již několik let usilovně bojuje se šířením dezinformačních příspěvků v rámci sociální sítě. V souvislosti s touto snahou také vyvíjí stále nové algoritmy, které dokáží dezinformační obsah vyhodnotit a bránit jeho šíření. V jednom z algoritmů však byla chyba, která způsobila pravý opak toho, k čemu byl vytvořen. Na bizarní pochybení Facebooku upozornil server The Verge.

Samotná chyba souvisí s takzvaným downrankingem, což je jeden ze způsobů, jenž výrazně omezuje rozsah dezinformačních příspěvků, které Facebook vyhodnotil jako rizikové. Obvykle jsou to příspěvky, které porušují řadu pravidel, nebo jsou opakovaně nahlašovány jako závadné samotnými uživateli.

Lidé raději konzumují šokující obsah

Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg o zavedení tohoto mechanizmu hovořil již v roce 2018. Od té doby prošel značným vývojem. Na základě výzkumu společnost zjistila, že uživatelé reagují více na podezřelý obsah a tím zvyšují viditelnost pro jiné uživatele. Mezi těmito příspěvky jsou však často dezinformace, které se pak šíří závratnou rychlostí.

Této techniky začaly masivně využívat různé organizace nebo politické subjekty k tomu, aby oslovily masy uživatelů Facebooku. Algoritmus proto společnost upravila tak, aby se v co nejmenší míře odehrávalo právě podobné ovlivňování. Celkově se tak zmenšil dosah politických příspěvků v rámci sociální sítě. 

Vloudila se chyba

Samotný algoritmus ale nebyl dokonalý a již několikrát se mluvilo o jeho chybách. Poslední informace hovoří o tom, že algoritmus opakovaně způsoboval to, že systém několikrát mnohem více zviditelňoval příspěvky označené externími ověřovateli jako dezinformační. Systém tak téměř půl roku prováděl pravý opak toho, k čemu byl původně stvořen. Dále čtěte: (Necenzurovaný Telegram je zdrojem informací východu. Může však představovat značné nebezpečí).

Zdroj: The Verge.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu