Pod domem v Přerově byly objeveny vzácné artefakty. Pocházejí z dávného osídlení Velké Moravy

Věda a technika 05. června 2022 | 20:00 — Lukáš Bauer
Pod jedním z městských domů na Masarykově náměstí v Přerově byly objeveny stopy pradávného osídlení z dob Velké Moravy. Pod stavbou takzvaného Blažkova domu se ukrývaly archeologické nálezy, které mají značný historický význam.
Další 1 fotografie v galerii
Vědci objevili celou řadu vykopávek z průběhu tisíce let / Depositphotos

Během záchranných archeologických prací v takzvaném Blažkově domě na Masarykově náměstí v Přerově byly objeveny dávné artefakty. V jediném archeologickém výkopu vědci objevili známky osídlení, které sahá hluboko do doby Velké Moravy.

Podle archeologů tento jedinečný nález odhaluje tisíce let trvající vývoj na malém místě jediného městského domu. Naleziště totiž odhalilo ucelený průřez dějinami. Mezi vykopávkami byly objeveny pozůstatky osídlení z doby Velké Moravy. Za jeho dnešní podobu však vděčíme také epochám vrcholného středověku, pozdní gotiky, renesance a baroka, které zde zanechaly nesmazatelné stopy.

Historické centrum

Město Přerov bylo od pradávna strategickým místem, kde se protínalo mnoho obchodních cest. Z historických záznamů i nalezených předmětů je patrné, že na okolních kopcích žila převážně společenská elita a nižší vrstvy rolníků a řemeslníků obývaly oblast podhradí. Dokazuje to také nalezená keramika, která byla spíše užitkového charakteru.

Vědci na místě pozemku objevili také části mechu, který ještě v době renesance sloužil jako toaletní papír. Ve výkopu byl také objeven ozdobný kachel s motivem muže s kružidlem v ruce. Vědci se domnívají, že se jedná o reprezentaci jednoho ze sedmera svobodných umění.

Historie pozemku

Archeologové odhadují, že tento ozdobný kachel pochází z kamen některého z měšťanů. Přesnou historii pozemku vědci zatím neznají. Poslední zmínka se datuje do roku 1881, kdy si na pozemku postavil dům s provozovnou přerovský perníkář Josef Blažek. Starší historii pozemku však budou badatelé teprve zkoumat.  Dále čtete: (Ve vysychající obří přehradě se objevují ruiny pradávného města. Jeho stáří je 3400 let).

Zdroj: Česká Televize, Denik.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu