Nebezpečné zařízení ukradené ze skladu na Slovensku je zdrojem radioaktivního záření

Věda a technika 18. července 2022 | 07:36 — Lukáš Bauer
Ze skladu katedry jaderné chemie přírodovědecké fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislavě někdo ukradl stroj za téměř pět milionů korun. Tamní policie na sociální síti však informuje, že odcizené zařízení je mimo jiné zdrojem radioaktivního záření.
Další 1 fotografie v galerii
Spektrometr sloužil k analýze chování radionuklidů v kapalinách / Depositphotos

Slovenští vyšetřovatelé se zabývají případem, kdy neznámí pachatelé odcizili zařízení v hodnotě téměř 5 milionů korun. Podle vyšetřovatelů může být však toto zařízení nebezpečné, protože vydává radioaktivní záření.

Analytický přístroj

Jedná se o kapalinový scintilačním spektrometr značky TRICARB 2900 TR, s výrobním číslem 432881. Jeho součástí byl i zdroj radioaktivního záření, který se nachází v olověném válci tohoto přístroje. Tento druh zařízení slouží pro analytické měření záření v alfa a beta v roztocích.

Pachatel je zatím neznámý

Ke krádeži mělo dojít od 24. do 30. června ve skladu univerzity a Ilkovičově ulici. Případem se zabývají slovenští enviropolicisté z oboru odhalování nebezpečných materiálů a environmentální kriminality Národní centrály zvláštních druhů kriminality Prezídia Policejního sboru.

Enviropolicie vede v této souvislosti trestní stíhání ve věci obzvláště závažného zločinu krádeže v souběhu se zločinem nedovolené výroby a držení jaderných materiálů, radioaktivních látek, vysoce rizikových chemických látek a vysoce rizikových biologických agens a toxinů. Dále čtěte: (Projekt Manhattan byl symbolem jaderného věku. Na jeho konci zůstal smutný příběh dvou japonských měst).

Zdroj: Zive

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Polovina Čechů má zkušenost s investováním. Za nejbezpečnější investice považují nemovitosti

Je vám doma nebo v kanceláři horko? Tipy, jak zastavit...

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Zavřít reklamu