Nový ruský strategický bombardér po více než čtyřiceti letech. Poprvé by mohl vzlétnout za dva roky

Vojenství 25. srpna 2022 | 11:05 — Lukáš Bauer
Moskva nutně potřebuje nové strategické bombardéry, z nichž první se po mnoha letech konečně blíží svému dokončení. Podle Moskvy by měl nový bombardér s označením PAK-DA poprvé vzlétnou již za dva roky. Zda se ho ale podaří dokončit, je kvůli západním sankcím velice nejisté. Rusům totiž chybí klíčové komponenty pro dokončení stroje.
Další 1 fotografie v galerii
Ruský bombardér Tu-22M3 byl posledním velkým bitevním strojem Ruska / Wikimedia Commons / Mil.ru CC BY 4.0

Ruský strategický bombardér PAK-DA představuje první velké bojové letadlo, které bylo v Rusku postaveno po více než čtyřiceti leté odmlce. Tento nový bombardér vyvíjejí ruští inženýři více než deset let, ale nyní se podle posledních zpráv blíží k produkční fázi. Zda však bude Moskva schopna stroje sériově vyrábět, je zatím kvůli západním sankcím velice nejisté.

Program PAK-DA začal v roce 2009, kdy Moskva uspořádala soutěž na návrh nového bombardéru dlouhého doletu. Soutěž nakonec vyhrála společnost Tupolev, moskevská letecká konstrukční kancelář s kořeny sahajícími do doby před druhou světovou válkou. Tupolev navrhl celou ruskou flotilu těžkých bombardérů, včetně Tu-95 (kódové označení NATO: „Bear“), Tu-22M3 („Backfire“) a Tu-160 („Blackjack“).

Zastaralé bombardéry studené války

Všechny tři bombardéry byly uvedeny na trh v rozmezí od 60. do 80. let 20. století – jsou tedy již zastaralé a nevyhovující konstrukce. Tu-95 používá čtyři motory poháněné vrtulí v důsledku toho se omezuje pouze na transport řízených střel, které odpaluje z vnějšku nepřátelského radarového dosahu. Stroj je nejvíce podobný americkému bombardéru B-52. Tu-22M3 používá křídla s proměnnou geometrií a může nést jak neřízené pumy, tak řízené střely. Tu-160 je velký bombardér s otočnými křídly, konstrukce stealth, které z něj dělají obdobu amerického bombardéru B-1B Lancer.

Rusko však nemá ekvivalent nejmodernějších amerických stealth bombardérů, které byly představeny v před koncem tisíciletí. Nový bombardér bude první ruskou konstrukcí samokřídla. Při vzletu bude vážit 145 metrických tun s nosností až 30 tun munice. PAK-DA bude mít dolet 9 300 mil a bude mít tedy o tři tisíce kilometrů delší dolet než americký B-2 Spirit. Je to z důvodu, že Rusko má méně strategických tankovacích letounů a má tak požadavky na větší dolet svých strojů.

Nový typ řízených raket

Rusko plánuje vybavit bombardér novými pozemními útočnými střelami Kh-BD. Projekt střel Kh-BD, stejně jako samotný PAK-DA, se vyvíjel roky bez jakéhokoli konkrétního pokroku. Nové střely, stejně jako řízená střela Kh-101 současné generace, ponesou konvenční nebo jaderné hlavice. Budou mít také ještě delší dolet než Kh-101, které jsou s doletem více než čtyři tisíce kilometrů, nejdále letícími řízenými střelami na světě. Rakety Kh-101 jsou také údajně obtížně pozorovatelné, což znamená, že jsou vyrobeny s některými stealth funkcemi, které snižují schopnost protivníka je detekovat. Dále čtěte: (Čínská raketa se zřítila na Zemi. Dostala se mimo kontrolu operátorů).

Zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu