Suezský průplav se stal otevřenou bránou pro zákeřné invazivní druhy. Obrovské množství jich proplouvá do Středozemního moře

Věda a technika 05. října 2022 | 07:44 — Lukáš Bauer
Změna klimatu způsobila, že se Suezským průplavem dostávají do Středozemního moře zákeřné invazivní druhy, které ohrožují tamní ekosystémy. Tento uměle vytvořený průplav slouží již 150 let obchodním lodím, nyní ale také nežádoucím živočichům, kteří narušují prostředí teplého středozemního moře. Na vině jsou podle biologů klimatické změny.
Perutýn ohnivý je jednou z problematických ryb / Pixabay

Známý Suezský průplav byl otevřen v roce 1869 francouzským diplomatem Ferdinandem de Lessepsem. Díky průplavu se výrazně zkrátila obchodní trasa lodí plujících z Rudého do Středozemního moře. Nyní o téměř 150 let později se však průplav stává branou invazivních druhů, které masivně narušují ekosystémy ve středomoří. Tento smutný fakt je podle mořských biologů následkem globálního oteplování.

„Nejméně devět set nepůvodních druhů se usídlilo ve Středozemním moři, více než polovina z nich natrvalo. Děje se tam totéž, co v Austrálii, další oblasti světa, kde je toto téma zdokumentováno. Ryby tam opouštějí korálové útesy a přesouvají se na jih a odlesňují mořské dno,“ varovala na začátku září Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přivážejí je lodě a mořské proudy

Podle expertů některé invazivní druhy připlavou, jiné se zase do Středozemního moře dostávají na kýlu velkých dopravních lodí. Jiné se zase šíří do Středozemního moře v podobě larev a vajec, která jsou unášena silnými mořskými proudy. Dříve to bylo tak, že tito tvorové nepřežili zimní období kvůli nízké teplotě vody. To však již na mnoha místech přestává platit, a invazivní druhy při teplotě okolo 15 stupňů Celsia přezimují. A právě tato skutečnost je problémem pro Středozemní moře, kde vážným způsobem některé druhy živočichů narušují ekosystémy a původní druhy vytlačují.

Biologové také poukazují na fakt, že kromě globálních klimatických změn, je hlavním viníkem současné situace lidský zásah do proudění v mořích, konkrétně na výstavbu Suezského průplavu. Některé druhy z Rudého moře se přitom objevují ve Středozemním moři už dobrých 15-20 let, nikdy ale nebyly pozorovány v takovém množství jako dnes.

Za změny mohou lidé

Vliv těchto vetřelců na život ve Středozemním moři je podle biologů zcela zásadní. Například jedovatý Perutýn ohnivý proplul Suezem již v roce 2012. Tato ryba se velice rychle množí a požírá mladé rybky původních středozemních druhů. Dalším z invazivních druhů jsou králíčkovci, kteří se zase pasou na posidonii a cystoseiře na skalnatém dně a zanechávají za sebou jen jemný koberec. Šest nově identifikovaných jedovatých druhů, včetně čtverzubcovitých, perutýnů a několika medúz, je pro člověka toxických, pokud se jich dotkne nebo je sní. V Tunisku se dva nepůvodní druhy krabů modrých, které ohrožovaly tradiční rybolov, nakonec staly výnosným byznysem. Nenasytný korýš do Středomoří připlul s lodí ze Severní Ameriky přes Gibraltarskou úžinu. Ve francouzském departementu Languedoc-Roussillon, kde byl nedávno objeven, působí spoušť.

Tyto změny se podle vědců ještě více zhoršily od doby, kdy byl Suezský průplav rozšířen. Přímé důsledky však biologové vyhodnotit nemohou, protože některé druhy mohou v ekosystému plnit stejnou roli jako ty původní. Vše se podle vědců ukáže až za dekády.

Dále čtěte: (Pláže na Novém Zélandu ohrožují nebezpeční žraloci. Vědci po příčině změny jejich chování stále pátrají).

Zdroj: FAO, Česká televize

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu