Porsche chce urychlit vývoj svých sportovně laděných elektrických vozů

Auto 28. června 2018 | 08:52 — Lukáš Bauer
Společnost Porsche nedávno oznámila, že se připravuje na velice úzkou spolupráci s výrobcem supersportovních elektrických vozů Rimac. Německá automobilka totiž koupila v Rimac, kterou založil chorvatský podnikatel a guru v oblasti vývoje elektrických vozů, strategický desetiprocentní podíl.
Další 2 fotografie v galerii
Concept Two je nejrychlejší elektromobil světa z dílen chorvatské společnosti Rimac / Internet

Automobilka Porsche stejně jako méně známá značka Rimac představili v letošním roce na autosalonu v Ženevě své nové elektrické vozy E Cross Turismo a Concept Two. Nyní automobilka Porsche oznámila vznik strategického partnerství obou značek s cílem urychlit vývoj svých sportovně laděných elektromobilů.

Společnost Rimac není příliš známá jako výrobce automobilů, přestože postavila nejrychlejší elektromobil světa s označení Concept One, ale v oblasti elektromobilového průmyslu má skutečně velké jméno jako dodavatel spolehlivých komponent a baterií.

Společnost, kterou založil chorvatský elektroinženýr a automobilový nadšenec Mate Rimac, dodává výkonné bateriové články do elektromobilů světových značek. Baterie od Rimacu jsou například v Aston Valkyre, Jaguar E-Type Zero stejně jako v supersportu Koenigsegg.

Motivace společnosti Porsche k dosažení této dohody je vcelku jasná. Porsche chce totiž využít prověřené odbornosti společnosti Rimac pro urychlení vývoje svých elektrických vozů.

„Rimac prokázal své působivé schopnosti v oblasti elektromobility,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel společnosti Porsche Lutz Meschke. Společnost Porsche podle Meschkeho věří, že partnerství přinese prospěch oběma společnostem.

Výrobce supersportovních vozů a dodavatel klíčových komponent pro elektrické vozy Rimac založil chorvatský nadšenec Mate Rimac. Již v roce 2011 získal zápis do Guinnessovy knihy za elektroauto s největším zrychlením. Před dvěma lety šokoval svět, když předvedl na autosalonu v Ženevě nejrychlejší elektromobil světa Concept One, kterého se nakonec vyrobilo pouze osm kusů.

Jeho nástupce Concept Two má být hotový v roce 2020 a bude vyroben v sérii 150 kusů. Jeho cena se bude pohybovat v přepočtu okolo 44 milionů korun a na jedno dobití má ujet až 650 kilometrů.

Maximální rychlost unikátního vozu bude 412 kilometrů, přičemž jeho konstruktéři před časem uvedli, že vůz by mohl být ještě rychlejší, ale neexistují pneumatiky, které by tuto rychlost zvládly. Dále čtěte: (Hasičská cisterna Tatra se stala nepostradatelnou během hašení rozsáhlých požárů v Izraeli).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu