V Čínské jaderné elektrárně se děje něco velmi znepokojivého. Informace zveřejnila americká vláda

Energetika 16. června 2021 | 08:49 — Lukáš Bauer
Americká vláda uvedla, že má zprávy o možné hrozbě v čínské jaderné elektrárně Tchaj-šen, která se nachází v provincii Kuang-tung. Dění okolo komplexu jaderné elektrárny se znepokojením sleduje také Hongkong, přičemž se hovoří o možném úniku radioaktivity.
Další 2 fotografie v galerii
Čínská jaderná elektrárna má možná technické problémy / Depositphotos

V Hongkongu panují značné obavy z aktuálního dění v čínské jaderné elektrárně Tchaj-šen v provincii Kuang-tung. Zprávy o možné hrozbě zveřenila počátkem týdne světová média na základě zprávy americké vlády, která hovoří o technických problémech, které se Čína snaží maskovat zvyšováním limitů. Některé informace také naznačují, že v zařízení elektrárny mohlo dojít k úniku radioaktivity.

Komplex jaderné elektrárny Tchaj-šen je vzdálený jen 135 kilometrů od Hongkongu, a proto u tamních obyvatel vzbuzují informace o technických potížích značné obavy. Podle informací americké vlády, totiž francouzský Framatome varoval před bezprostřední radiologickou hrozbou. Tento podnik, který Číně pomáhá s provozem jaderné elektrárny, uvedl, že se čínské úřady snaží zvyšovat limity povolené radiace, aby nebylo nutné jadernou elektrárnu odstavit.

Problém s palivovými tyčemi

Francouzská společnost Framatome, jež je jadernou divizí EDF, ve své zprávě uvedla, že řeší výkonové záležitosti elektrárny. Během provozu byly údajně v zařízení naměřeny vysoké koncentrace vzácných plynů kryptonu a xenonu v hlavním okruhu prvního bloku elektrárny. Podle francouzů tyto koncentrace naznačují, že mohlo dojít k problémům s palivovými tyčemi.

Podle EDF však tyto koncentrace nenaznačují, že by elektrárnu musela nutně postihnout havárie nebo že došlo například k tavení jádra. Nebezpečné koncentrace se tak stále pohybují na hranici takzvaných kontrolovaných emisí. Čínská společnost CGN ke zprávě uvedla, že samotný provoz i okolí elektrárny jsou zcela bez rizika a nejsou na místě žádné obavy.

Stále panují obavy

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová pro agenturu AFP uvedla, že radiace na jejich území byla v pondělí i v úterý bez známek jakéhokoliv zvýšení, ale i tak budou situaci kolem elektrárny i nadále monitorovat. Nyní chce požádat čínskou stranu, aby vydala prohlášení a informovala veřejnost o dalším plánovaném vývoji. Dále čtěte: (Vyhořelé jaderné palivo je postrachem všech. Existuje však elegantní způsob, jak ho použít).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu