Čína čelí masivním výpadkům elektrické energie. Ochromují tamní průmysl

Energetika 07. října 2021 | 05:39 — Lukáš Bauer
Vážné problémy s dodávkami elektrické energie v současné době postihuje většinu čínských provincií. Čína výrazným způsobem zpomaluje výrobu cementu a hliníku, které spotřebovávají obrovské množství elektřiny. Stejně tak se výpadky energií podepisují na chodu těžkého průmyslu.
Další 2 fotografie v galerii
Uhlí v Číně prudce zdražuje kvůli jeho nedostatku / Pixabay

Masivní výpadky elektrické energie postihují v současné době 20 z 34 čínských provincí. Čína už začala omezovat výrobu cementu a hliníku o více než třetinu, kvůli vysoké energetické náročností. Podobně je na tom také těžký průmysl, který zaznamenal masivní škrty.

Ceny uhlí závratně rostou kvůli jeho nedostatku díky kvótám, které byly aplikovány na jeho těžbu. Tyto kvóty byly v Číně během minulého týdne zrušeny a očekává se, že cena se začne postupně vracet.

Výpadky devastují ekonomiku

Aktuální výpadky proudu zasahuje také klíčové objekty, jako jsou nemocnice, ale také například pouliční osvětlení. Výpadky postihují široké spektrum služeb a provozů a jejich intenzita se shoduje s výpověďmi mnoha lidí.

Čínští představitelé s řešením problému energetické krize dlouho vyčkávali, situace se ale v posledních dnech komplikuje. Problémy s dodávkami energie přišly poté, co se Čína potýkala s extrémními suchy, které způsobily nedostatek vody pro vodní elektrárny. Díky tomu Čína zaznamenala až o třicet procent nižší výrobu elektrické energie získané z vody.

Problém je větší, než se zdá

Zda uvolnění kvót na těžbu uhlí Číně pomohou, je zatím nejisté, protože mnoho expertů tvrdí, že Čínský uhelný deficit je tak obrovský, že je jen ztěží lze vyřešit zvýšením těžby a dovozu uhlí do elektráren. Dále čtěte: (Antibiotika už nejsou tak účinná jako dřív. Na obzoru je problém globálního rozsahu).

Zdroj: Nextbigfuture.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu