Facebook oznámil, že nezačne mazat falešné zprávy. Jaký má společnost důvod?

PC a Mobil 23. července 2018 | 08:18 — Lukáš Bauer
Americký internetový gigant Facebook nehodlá podle oznámení z minulého týdne mazat falešné zprávy na sociální síti. Společnost takový zásah považuje za omezování základních principů svobody projevu a slova.
Facebook nebude odstraňovat falešné zprávy / Internet

Facebook byl opakovaně vybízen k tomu, aby ze sociální sítě mazal zprávy, jejichž obsah je falešný. Společnost se po dlouhém váhání rozhodla, že tento obsah mazat nebude. Jako důvod uvedla omezování svobody slova a projevu, ale zároveň přislíbila, že bude takové příspěvky zobrazovat na nižších pozicích.

„Umožníme je lidem zveřejnit jako způsob vyjádření, nebudeme je však zobrazovat v čele vybraných příspěvků,“ uvedla mluvčí Facebooku. Díky tomuto zásahu by se podle společnosti mohl počet zhlédnutí příspěvků považovaných za falešné zprávy snížit o zhruba 80 procent.

Role Facebooku při šíření falešných zpráv se podle BBC dostala do centra pozornosti poté, co se objevily důkazy, že Rusko se prostřednictvím této sociální sítě snažilo ovlivnit voliče ve Spojených státech. Facebook ale čelí také jiným obviněním, zejména v souvislosti s poskytováním uživatelských dat třetím stranám.

Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě, kterou založil Mark Zuckerberg. Na konci letošního prvního čtvrtletí měl po celém světě zhruba 2,2 miliardy uživatelů aktivních alespoň jednou měsíčně. (Facebook v Německu tvrdě bojuje proti potencionálním pokutám za lživé a nenávistné příspěvky).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu