Experti z celého světa se připravují na kybernetický konflikt v Estonsku

PC a Mobil 11. dubna 2019 | 08:08 — Lukáš Bauer
Přední světoví experti na internetovou bezpečnost se připravují na možnost kybernetické války v Estonsku, kde právě probíhá cvičení Locked Shields 2019. Toto cvičení každým rokem pořádá Severoatlantická aliance s cílem připravit své odborníky na reálné hrozby v kyberprostoru.
Kyberbezpečnost je v dnešní době velice důležitá / Internet

Největší cvičení na kyberbezpečnost Locked Shields 2019 začalo v Estonsku. Při této příležitosti se světoví Experti snaží ochránit smyšlenou zemi s názvem Berylia proti mohutnému útoku hackerů. Na místě jsou přítomni také experti z Česka.

Samotné cvičení probíhá na virtuální úrovni, kde se v kybernetické bitvě utkávají týmy hackerů a IT expertů, kteří mají za cíl ochránit smyšlenou zemi. Hackeři se během útoku snaží zasáhnout nejrůznější části infrastruktury, ale také například banky a další instituce, jejichž eliminací mohou narušit chod v zemi.

Nejprve dostali experti informace o vzrůstajícím napětí v zemi a jejich prvním úkolem bylo během noci zlepšit zabezpečení klíčových částí infrastruktury. Samotný obsah cvičení, které pořádá NATO, včetně bitevního scénáře, jsou tajné.

Během cvičení nejde jen o samotné experty v oblasti IT, ale také o komunikaci, která je během podobných konfliktů velice důležitá. Hodnotí se tak například, jakým způsobem probíhá komunikace expertů s vládou a jaké informace se poskytují médiím.

Na oblast kyberbezpečnosti se NATO zaměřila od roku 2007, tedy v době, kdy Estonsko napadli hackeři. Tato země se potýkala s velice závažným útokem, který měl za cíl ochromit tamní infrastrukturu. Nefungovaly stránky bank, škol ani vládních organizací. Dále čtěte: (Projekt vesmírné solární elektrárny by mohl způsobit revoluci v energetice).

Témata: hacker, NATO, aliance, útok, hacker
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu