Během archeologických prací v Egyptě byl odhalen záhadný černý sarkofág. Nikdo zatím netuší, co je uvnitř

Věda a technika 13. července 2018 | 11:42 — Lukáš Bauer
V egyptském městě Alexandria, které je známé svým historickým bohatstvím, archeologové objevili novou záhadu v podobě velkého černého sarkofágu. Nikdo zatím netuší, co se uvnitř ukrývá, protože ho dosud nikdo neotevřel.
Sarkofág byl objeven v egyptském městě Alexandria / Internet

Spolu se sarkofágem byla na místě objevena hlava muže z alabastru, který byl zřejmě majitelem hrobky. Unikátní objev se podařil egyptským archeologoům, kteří v dávné hrobce vykopali velký černý sarkofág. Pochází z dob dynastie Ptolemaiovců, kteří starověkému Egyptu vládli v letech 305 až 30 před naším letopočtem.

Podle egyptského ministerstva pro starožitnosti je sarkofág z hrobky dosud největší, který ve městě objevili. Je 185 centimetrů vysoký, 265 centimetrů dlouhý a 165 centimetrů široký.

Velkou zvláštností je, že zatím nikdo netuší, co je uvnitř. Víko je totiž zapečetěno vrstvou malty, z čehož archeologové usuzují, že ho od pohřbení nikdo nenašel a tedy ani neotevřel. Vzhledem k tomu, že většina egyptských hrobek byla v průběhu staletí rabována, se jedná o velice vzácný nález.

Hrobku archeologové objevili během rutinních prací v Alexandrii ve čtvrti zvané Sidi Gaber, kde probíhají přípravné práce pro výstavbu nové budovy. Nyní je pod přísným dohledem, zatímco archeologové pokračují ve výzkumu. Sarkofág budou muset vytáhnout jeřábem a přemístit, aby ho vědci mohli dále zkoumat.

Současný objev je tak dalším z řady nálezů, které se v okolí Alexandrie v posledních letech uskutečnily. Na místě historického města totiž postupem času vyrostlo rušné velkoměsto a v souvislosti s jeho výstavbou byla objevena celá řada historických památek a artefaktů.

V roce 2005 se archeologům například podařilo najít tisíce let ztracenou Alexandrijskou univerzitu, v níž studoval i Archimedes. Na dně městského přístavu se také nacházejí pozůstatky Alexandrijského majáku z ostrova Faros, jednoho ze sedmi divů světa. Dále čtěte: (Na dně moře byl objeven jeden z nejcennějších vraků na světě. Ukrývá poklad s hodnotou až 17 miliard dolarů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu