Francouzský farmář na svém pozemku objevil něco velmi vzácného. Léta to ukrýval před veřejností

Věda a technika 14. července 2018 | 12:07 — Lukáš Bauer
Farmář, který hospodaří poblíž francouzského města Toulouse na jednom ze svých pozemků, objevil velice vzácnou fosili a léta ji ukrýval v tajnosti. Nález obrovské lebky nenahlásil paleontologům ze strachu, že jeho pozemek začnou nelegálně navštěvovat amatérští lovci fosilií.
Další 2 fotografie v galerii
Farmář na svém pozemku objevil velice vzácnou fosilii / Internet

Farmář z Francie, který obhospodařuje zemědělské pozemky poblíž Toulouse, v roce 2014 objevil obrovskou lebku velice vzácného tvora, jenž byl přímým předchůdcem dnešního slona. Léta ji ukrýval, protože se obával, že se jeho pozemky stanou terčem amatérských lovců fosilií.

Po několika letech si celou věc rozmyslel a nález nahlásil v souladu s jeho občanskou povinností. Muž proto kontaktoval Muzeum přírodní historie v Toulouse. Paleontologové později obrovskou lebku vykopali a k jejich úžasu se jednalo o naprosto výjimečný nález.

Lebka totiž patřila dávno zaniklému příbuznému druhu dnešního slona - Gomphotherium pyrenaicum - který žil přibližně v období před 11 až 13 miliony let. Tito zvláštně vypadající tvorové měli oproti dnešním slonům další dva kly, které vyčnívaly z dolní čelisti. Podle výzkumníků je možná využívali k pojídání kořenů rostlin, s jejichž pomocí je vyorávali ze země.

Tento konkrétní druh je ve fosilním záznamu téměř nezastoupen a dosud se paleontologům podařilo najít jen několik zubů, které byly před 150 lety objeveny ve stejné oblasti. Tato kompletní lebka má proto nevyčíslitelnou hodnotu. Nyní se budou experti zabývat pečlivým ohledáním místa nálezu ve snaze objevit i další části vzácného tvora.

Obavy farmáře byly naprosto na místě, protože mezi amatérskými sběrateli fosilí existuje velká rivalita a pokud se dozví o nové lokalitě, kde byly nalezeny, neváhají porušit hned celou řadu zákonů. Experti také odhadují, že mnoho druhů, o kterých neexistují fosilní záznamy, jsou v rukách právě soukromých sběratelů. Dále čtěte: (Byl zadržen muž z Číny, který se snažil propašovat prehistorický unikát obřích rozměrů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu