Na Václavském náměstí v Praze byl vykopán unikátní dřevěný vodovod z osmnáctého století

Věda a technika 05. září 2018 | 08:51 — Lukáš Bauer
Archeologové objevili unikátní dřevěný vodovod přímo v centru Prahy na Václavském náměstí. Tato dávno zapomenutá technologie tak připomněla bohatou historii našeho hlavního města. Naposledy bylo podobné dřevěné potrubí objeveno před padesáti lety.
Dřevěný vodovod objevili archeologové na Václavském náměstí v Praze / ČT

Unikátní dřevěný vodovod v celkové délce dvaceti metrů byl objeven archeologickým týmem, který v rámci záchranné akce pracuje na Václavském náměstí od letošního léta. V 18. století tento dřevěný vodovod sloužil pro zásobení tehdejšího městského obyvatelstva.

V místě, kde byl vodovod vykopán, bylo také objeveno několik částí vodovodu z novodobé éry devatenáctého a dvacátého století. Dosud se archeologům podařilo podobné potrubí odkrýt naposledy v roce 1967 během stavby podchodu ve střední části Václavského náměstí.

Dvacetimetrový úsek dřevěného potrubí byl objeven v hloubce jednoho metru. V období osmnáctého století se na výstavbu vodovodního potrubí běžně používaly duté borové kmeny, protože jejich dřevo s vysokým obsahem smůly je odolné vůči hnilobě. V zemi tak bez většího porušení může vydržet i několik stovek let.

V místě, kde bylo potrubí objeveno, byly nalezeny základy kašny, která se na Václavském náměstí nacházela. V několika místech byl vodovod spojen kovovými díly, které spojovaly jednotlivé kmeny ve vodovodní řád. Tento první vodovodní řád trpěl mnoha problémy a o jeho opravu se staral zřízenec, jemuž se říkalo rourník.

Pro Nové Město sloužila dřevěná vodárna Šítkovská postavená v roce 1495, po několika požárech pak zbudovaná z kamene. Kromě ní do roku 1503 stála na Zderaze další vodárenská věž. V roce 1610 už bylo vodou zásobováno 130 stojanů a kašen na novoměstském území – tato síť vodovodů se udržela v Praze až do počátku 19. století. Dále čtěte: (Dlouhotrvající sucha ve střední Evropě odhalila unikátní varování našich předků).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu