V Evropě žila nejstarší létající veverka na světě. Vědci získali důležité poznatky

Věda a technika 11. října 2018 | 10:55 — Lukáš Bauer
Vůbec nejstarší létající veverka pravděpodobně žila na evropském kontinentu. Vědci tuto skutečnost zjistili z fosilních nálezů, které jim mimo jiné prozradily průběh evoluce těchto tvorů. Kořeny veverek podle paleontologů sahají do dnešního Španělska.
Další 1 fotografie v galerii
Prehistorická létající veverka vypadala přibližně takto / Internet

Podle paleontologů, kteří se zabývali výzkumem nejstarší dochované fosilie létající veverky, evoluce těchto tvorů začala na evropském kontinentu na území dnešního Španělska. Jedná se o velice zajímavý vědecký poznatek, protože o původu těchto hlodavců se toho vědělo jen velmi málo.

Závěry výzkumu zveřejnil tým španělských paleontologů z Barcelony, kteří nejstarší exemplář veverky popsali. Tento létající tvor obýval koruny stromů před více než 11 miliony let. Samotná fosilie, o níž se vědci nejprve domnívali, že je zcela neznámým druhem, byla objevena přibližně čtyřicet kilometrů od města Can Mata.

Podle velikosti ocasu i některých kostí na nohách se vědci nejprve domnívali, že se jedná o neznámý druh primáta, ale výsledky dalších výzkumů naznačovaly, že objevili velkou pravěkou veverku Miopetaurista neogrivensis, tedy tvora, který patří mezi hlodavce.

Díky kombinaci moderních a klasických paleontologických technik zjistili, že se tito tvorové na Zemi poprvé objevili přibližně před 31 – 25 miliony lety. Paleontologové na základě dat výzkumu předpokládají, že létající veverky se vyvinuly z běžných veverek, které žijí v korunách stromů. Pravěká létající veverka navíc byla blízkým příbuzným dnešních veverek Petaurista, kterým se říká poletuchy.

Tyto veverky tak lze označit za živoucí fosilie jelikož se jedná o druh, který zůstal na světě z původně velké skupiny sám. Patří mezi ně například slavné latimérie, ale také ostrorepi, listonohové nebo ptáci hoacinové. Dále čtěte: (Arktida se stále více otepluje. Vědci mají další zajímavé důkazy).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu