Na dně Černého moře leží nejstarší vrak lodi na planetě. Plavidlo je ve velmi dobrém stavu

Věda a technika 24. října 2018 | 09:56 — Lukáš Bauer
Podmořští archeologové objevili v Černém moři vůbec nejstarší dochovaný vrak lodi. Plavidlo pochází z antických dob a potopilo se přibližně v roce 400 před naším letopočtem. Podle průzkumu podmořským dronem je navíc zřetelné, že vrak je ve velmi dobrém stavu.
Archeologové objevili tento vzácný vrak antické lodi v Černém moři / Internet

Archeologové našli nejstarší dochovaný vrak lodi. Zbytky antického plavidla byly objeveny v Černém moři. Plavidlo, jehož stáří je odhadováno na 2 400 let, je podle expertů v mimořádně dobrém stavu. Dochovaly se dokonce i stěžně a kormidlo. 

Podmořští archeologové za pomoci speciálních přístrojů v černomořské oblasti objevili více než 60 vraků z nejrůznějších období. Zdejší vody jsou totiž pro uchování vraků téměř ideální. V hloubkách okolo 150 a více metrů, kde byla většina vraků objevena, totiž žije jen minimum organizmů, které by vraky mohly rozkládat.

Vzácný antický vrak byl objeven přibližně 80 kilometrů od bulharského pobřeží. Vědci zachytili třiadvacet metrů dlouhý vrak pomocí snímů z podvodního dronu. Extrémně vzácný vrak antické lodi dosud archeologové znali jen z některých vyobrazení.

„Nevěřil bych tomu, že je možné najít loď z antického světa, takřka nedotčenou, která leží pod dvěma kilometry vody. Změní to naše porozumění dějinám mořeplavectví a antickému umění stavby lodí,“ uvedl pro britská média vedoucího projektu Jona Adams.

Stáří lodi odborníci určili pomocí radiokarbonové metody, vrak však budou prozkoumávat výhradně pomocí dálkově ovládaných ponorek. Vyzvedávat vrak nad hladinu podle nich nemá smysl. Dále čtěte: (V Egejském moři leží celá flotila vraků dávných plavidel a vzácných artefaktů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu