Záchrana téměř vyhynulých nosorožců je stále možná. Vědci totiž zjistili něco nečekaného

Věda a technika 08. listopadu 2018 | 13:42 — Lukáš Bauer
Africký severní nosorožec bílý je vědci považován za vyhynulého, protože v přírodě už volně nežije a několik posledních jedinců žijících v zajetí už není schopno přirozené reprodukce. Vědci však zveřejnili skvělou zprávu, která dává reálnou naději na záchranu tohoto druhu nosorožce, kterého vyhubili afričtí pytláci.
Severní nosorožec bílý je považován za vyhynulého / Internet

Populace severního nosorožce bílého byla zdecimována během dvacátého století africkými pytláky, které lákala velká poptávka z Číny. Tento druh je nyní na pokraji vyhynutí, ale vědci se nevzdávají a chtějí se pokusit o jeho záchranu nejmodernějšími vědeckými metodami.

Poslední žijící nosorožci tohoto druhu byly před časem převezeny zpět do svého rodiště ze Zoo ve Dvoře Králové. Nedávno zemřel poslední žijící samec Súdán, ale stále žije jeho dcera Najin a její dcera Fatu, které jsou pod neustálým dohledem ozbrojených hlídek.

Vědci se chtějí pokusit oplodnit vajíčko těchto samic zmraženým spermatem dávno uhynulých samců a embryo vložit do blízkého druhu jižní nosorožce bílého. Podle nové vědecké zprávy je k dispozici mnohem více genetického materiálu než se domnívali což výrazně zvyšuje šanci na úspěch.

Průlomovým krokem k jejich záchraně bylo vyvinutí embrya nosorožce, o kterém vědci informovali letos v červenci. Na planetě žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta poslední dvě samice, které patří dvorské zoo. Díky novému objevu je tak možné tento druh zachránit, protože by mohla vzniknout dostatečná genetická variabilita pro plné obnovení populace.

Vědci provedli analýzu 232 žijících nebo v muzeích uchovaných jedinců severních a jižních bílých nosorožců. Expertiment potvrdil, že oba nosorožci se odlišili před přibližně jedním milionem let. Oba druhy nosorožců se od svého vzniku několikrát potkali a došlo mezi nimi i v určité míře ke genetickému toku. Podle vědců by k záchraně severních bílých nosorožců mohlo přispět i křížení s jižním poddruhem.

Vědci se však chtějí pokusit zachránit čistý druh severního nosorožce bílého a genetický mix použít pouze v případě, že by záchrana selhala. Aktuálně žije na světě přibližně 21 tisíc jižních nosorožců bílých. Dále čtěte: (Vrána je velice chytrý tvor. Vědci byli překvapeni, jak důmyslné nástroje dokáže vyrobit).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu