V zamrzlé sibiřské oblasti byl objeven výjimečný tvor. Vyhynul před dávnými časy

Věda a technika 09. ledna 2021 | 14:13 — Lukáš Bauer
V daleké sibiřské oblasti, která byla po tisíce let pokryta permafrostem, byl učiněn výjimečný objev. Ruští vědci totiž v roztátém permafrostu objevili velice zachovalého nosorožce srstnatého. Tento pravěký vyhynulý tvor obýval sibiřské pláně v období ještě před dvanácti tisíci lety.
Další 1 fotografie v galerii
Obří prehistorický nosorožec vyhynul před davnácti tisíci lety / Wikimedia Commons

Tým ruských vědců, který prováděl průzkum v Jakutsku, objevil velice dobře zachovalé pozůstatky dávno vyhynulého nosorožce srstnatého. Pozůstatky tohoto velkého druhu nosorožce byly objeveny v místech, kde byl po tisíce let permafrost a tělo tvora tak bylo výborně zakonzervováno.

Vědci původně dělali v odlehlém sibiřském regionu průzkum související s těžbou diamantů a tímto unikátním objevem byli velice překvapeni. Podle prvotních výzkumů bylo zvíře zamrzlé v ledu nejméně dvanáct tisíc let. Vědci se však domnívají, že tento exemplář bude ještě mnohem starší a jeho stáří může být až padesát tisíc let. Přesnější určení bude však možné až na základě dalšího výzkumu.

Tající permafrost

Podobné objevy téměř dokonale zachovalých prehistorických tvorů jsou v rozsáhlých sibiřských oblastech stále častější. Je to především díky změnám klimatu, které ohřívají arktické oblasti mnohem více, než je tomu v ostatních částech světa. Díky rozmrzání tisíce let zmrzlé půdy (permafrostu), jsou odhalovány i pozůstatky dávných tvorů.

Bez přístupu vzduchu

Pozůstatky nosorožce objevili vědci poblíž koryta řeky a nález byl tvořen všemi končetinami, rohem a dochovaly se dokonce i některé orgány. Na těle nosorožce byla dokonce nalezena i jeho srst. Podle ruského paleontologa Valery Plotnikova zvíře pravděpodobně uhynulo v důsledku utonutí v řece.

Vědci k objevu uvedli, že tento pradávný druh nosorožce pravděpodobně vyhynul v pozdní pleistocénní éře, která skončila před 11 700 lety. Vědci se domnívají, že toto býložravé zvíře svůj výrazný roh využívalo nejen k obraně, ale také k vyrývání potravy ze země. Vědci tak soudí podle opotřebování, které bylo na rohu zdokumentováno. Dále čtěte: (Děsivý tvor přezdívaný „král bažin“ obýval naši planetu před stovkami milionů let. Dorůstal obřích rozměrů).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zavřít reklamu