Děsivý tvor přezdívaný „král bažin“ obýval naši planetu před stovkami milionů let. Dorůstal obřích rozměrů

Věda a technika 25. prosince 2020 | 16:34 — Lukáš Bauer
Obrovský více než pětimetrový krokodýl obýval naši planetu před stovkami milionů let. Tento děsivý predátor přezdívaný „král bažin“, obýval území dnešní Austrálie, kde byly také poprvé v osmedesátých letech objeveny jeho fosilie. Vědci nyní podrobněji zkoumali jeho obrovskou lebku a získali tak lepší představu o jeho extrémních rozměrech.
Další 2 fotografie v galerii
Obrovský krokodýl obýval bažiny před miliony let / The University of Queensland

Vědci po letech zkoumali lebku jednoho z největších krokodýlů, kteří kdy obývali naši planetu, jež je také přezdíván jako „král bažin“. Tento více než pětimetrový predátor s názvem Paludirex vincenti obýval naši planetu před více než 230 milony lety a živil se převážně dinosaury.

Jeho fosilie byla poprvé objevena v australském Queenslandu v osmdesátých letech minulého století. Teprve nedávno však vědci podrobněji zkoumali jeho obrovskou lebku a udělali si tak přesný obrázek o jeho gigantických rozměrech.

Obrovská lebka nalezená v Queenslandu

„Král bažin“ byl jedním z nejděsivějších krokodýlů, kteří kdy Zemi obývali. Jeho zkamenělá lebka měřila 65 centimetrů, takže tvor musel být dlouhý přes pět metrů, “ uvedl hlavní autor studie a vědec Jorgo Ristevski z University of Queensland.

Tento prehistorický krokodýl patřil k největším svého druhu a vyznačoval se oproti dnešnímu typu krokodýla kratšími, ale silnějšími čelistmi. Podle vědců mohl tento druh dorůstat až do délky okolo šesti metrů. Největším žijícím druhem krokodýla dnes je indicko-pacifický krokodýl Crocodylus porosus, který dorůstá přibližně do délky pěti metrů. 

Na vrcholu potravního řetězce

Předpokládá se, že obrovská hlava umožnila masivnímu plazu lovit velké prehistorické vačnatce, a pohyboval se tak na samém vrcholu dávného potravního řetězce. Bažinaté oblasti, které predátor obýval, byly pro většinu tvorů velice nebezpečným místem. Dále čtěte: (Toto oceánské monstrum brázdilo vody před miliony let. Větší ryba na světě nikdy neexistovala).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu