V egyptském pohřebišti byla objevena dokonale zachovalá mumie ženy

Věda a technika 25. listopadu 2018 | 13:47 — Lukáš Bauer
Egyptským archeologům se podařil další ojedinělý objev. V dávném pohřebišti na břehu Nilu totiž nalezli nezvykle zachovalou mumii dávné Egypťanky uvnitř nepoškozené rakve. Stáří mumie archeologové odhadují nejméně na 3000 let.
V Egyptě byl učiněn další zásadní historický objev / Internet

Archeologové v Egyptě objevili unikátní mumii ženy, která se nacházela uvnitř dosud nepoškozené a neotevřené rakve. Nález je ojedinělý tím, že mumie dávné Egypťanky je nebývale zachovalá.

Na nepoškozenou rakev, která ukrývala mumii egyptské ženy, narazili archeologové v pohřebišti v Luxoru na jihu země. Její věk experti odhadují nejméně na 3000 let.

Sarkofág s mumií ženy je jedním ze dvou, které byly již dříve nalezeny na pobřeží Nilu. První ze sarkofágů podle zjištění pochází z období 17. dynastie, druhý pak z období 18. dynastie. Tato období spadají do 13. století před naším letopočtem, kdy žili jedni z nejznámějších faraónů, například Tutanchamon a Ramses II.

Na tomto významném objevu se podílel tým vedený předními odborníky z Francie, který se v oblasti vyznamenal již mnoha důležitými objevy. Informace o objevu zveřejnilo egyptské ministerstvo starožitností ve snaze vrátit Egyptu cestovní ruch.

Od svržení někdejšího autokratického prezidenta Husního Mubáraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky. Dále čtěte: (V Praze byly objeveny zbytky středověké tvrze ze 14. století. Na místě probíhají archeologické práce).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu