U pobřeží Nového Zélandu byla objevena padesátka mrtvých velryb. Příčina jejich smrti je záhadou

Věda a technika 30. listopadu 2018 | 19:00 — Lukáš Bauer
Na novozélandském pobřeží byla tento týden objevena další padesátka uhynulých kulohlavců. Hromadné úmrtí tohoto druhu velryb bylo v oblasti pozorováno během krátkého období již několikrát. Vědci stále přesně nevědí, co zkušené mořeplavce vede k tomu, že doplují na mělčinu kde zemřou.
Padesát mrtvých kytovců bylo objeveno na pobřeží Nového Zélandu / Internet

Nový Zéland se stal již po několikáté osudným velkému množství kytovců zvaných kulohlavci. Tento týden bylo totiž objeveno dalších padesát kusů, které uvízly na pláži v odlehlých končinách Chathamských ostrovů. Během jediného týdne tak na území Nového Zélandu uhynulo až dvěstě těchto velryb.

Ministerstvo pro ochranu přírody uvedlo, že v zátoce Hanson Bay uvízlo během čtvrtka až 90 kytovců z nichž několik desítek se záchranářům podařilo vrátit zpět do vody. Přibližně polovina z nich však uhynula. Odlehlé a řídce osídlené Chathamské ostrovy se nacházejí asi 800 kilometrů východně od novozélandského Jižního ostrova.

Dalších asi  145 kulohlavců bylo objeveno na odlehlé pláži novozélandského Stewartova ostrova. Zvířata byla ještě živá, ale díky jejich velké váze a absenci těžké techniky nebylo možné je vrátit zpět do moře. Ochránci zvířata proto zabili, aby je ušetřili dalšího trápení. Krátce předtím v severní části Severního ostrova uvázlo 12 kogií, necelé tři metry dlouhých příbuzných vorvaňů. Čtyři z nich zemřely.

Přesné příčiny tohoto jevu nejsou podle ochránců přírody stále známé. Uváznutí může být důsledkem nemocí, pronásledování predátorem, odlivu nebo dezorientace. Jeden z nejhorších evidovaných případů se odehrál v roce 1918, kdy na Chathamských ostrovech uvázlo 1000 kulohlavců. V roce jich 1985 na Aucklandských ostrovech našli 450.

Kulohlavci dorůstají až 7 metrů a hmotnosti až 4,5 tuny. Sdružují se v početných skupinách až o stovkách jedinců a dokáží se ponořit do hloubek až kolem 600 metrů. V okolí Nového Zélandu se vyskytují v hojném počtu. Dále čtěte: (V Brazílii byly objeveny vzácné fosílie pradávných tvorů. Byli to předchůdci dinosaurů).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu