Jediné soukromé měsíční kameny na světě byly vydraženy v aukci za miliony dolarů

Věda a technika 02. prosince 2018 | 12:23 — Lukáš Bauer
Známá americká aukční síň vydražila jediné tři kusy kamenů z Měsíce, které jsou v soukromém vlastnictví. Za kameny jejich noví majitelé zaplatili 18 milionů dolarů. Tyto tři měsíční kameny odebral ruský neřízený modul Luna-16 v roce 1970 a dopravil je na Zemi.
Jediné kameny z Měsíce v soukromém vlastnictví byly vydraženy v USA / Internet

Jediné existující vzorky kamenů z Měsíce držené v soukromých rukou vydražila tento týden aukční síň Sotheby's. Trojici kamenů dopravil na Zemi před padesáti lety ruský neřízený modul Luna-16, který je z měsíčního povrchu odebral.

Poté, co je modul dopravil na Zemi, získala je Nina Ivanovna Koroljovová, jenž byla vdovou po řediteli sovětského kosmického programu Sergeji Pavlovičovi Koroljovovi, jako poděkování za jeho práci. Do aukce je prodali jejich američtí vlastníci, kteří je od Koroljovové v roce 1993 koupili za přibližně třetinovou cenu.

Koroljovov, který se narodil na Ukrajině, byl tvůrcem sovětského raketového programu, a to jak jeho civilní, tak i vojenské části. Koroljovov byl jedním z klíčových odborníků, díky kterému se Sovětskému svazu podařilo dosáhnout obrovského množství úspěchů v polovině dvacátého století – například dostat do kosmu prvního člověka. 

Koroljov se ale návratu mise Luna-16, která přinesla do Sovětského svazu vzorky měsíční horniny, už nedožil, protože zemřel v roce 1966. Modul přistál na Měsíci v září roku 1970, vyvrtal do jeho povrchu pětatřicet centimetrů hlubokou díru a odebral z ní vzorky, se kterými se bezpečně vrátil na Zemi.

Tyto soukromé měsíční kameny jsou naprostou raritou, protože všechny další vzorky půdy Měsíce jsou v rukou pouze státních organizací a výzkumných institucí. Podle zástupců aukční síně Sotheby's, která je vydražila, mají kameny z Měsíce svou vlastní mytologii, díky obrovské snaze lidstva a mnoha zmařených životů v rámci dobývání vesmíru. Dále čtěte: (Záhadné seizmické vlny proletěly celým světem. Vědci zkoumají jejich původ).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu