Čínské úřady se ostře postavily proti genetické úpravě lidských embryí

Věda a technika 03. prosince 2018 | 10:45 — Lukáš Bauer
V reakci na případ vědce Che Ťien-kchueje, který ve spolupráci se svým kolegou geneticky upravil lidské embryo, čínské úřady zakázaly jakoukoliv podobnou činnost zabývající se úpravou lidského DNA. Z embryí se narodila dvojčata geneticky upravená tak, že jsou odolná proti HIV.
Čínští vědci experimentují se změnou DNA lidských embryí / Internet

Čínské úřady se rozhodly jednat ve věci případu vědce Che Ťien-kchueje, který geneticky pozměnil lidské embryo, ze kterého se narodila dvojčata odolná proti viru HIV. Tato zpráva vyvolala ve světě velkou nevoli a čínské úřady se rozhodly s okamžitou platností zastavit aktivity všech osob, které se na pokusu podílely.

Čínské úřady uvedly, že tato činnost je „extrémně ohavná“ a současně také, že se jedná o porušení čínských zákonů a vědecké etiky. Podle viceministra pro vědu a technologie Sü Nan-pchinga je genetická úprava dvojčat porušením zákonů a není slučitelná s vědeckou etikou.

Případ Che Ťien-kchueje komentovaly také Čínská národní komise pro zdraví a Čínská asociace pro vědu a technologie. Obě se připojily k viceministrovi a výzkum ostře odsoudily.

Genetické přepisování u lidských embryí je zakázáno v Británii, USA i řadě dalších zemí světa a mnozí ho považují za neetické i nebezpečné. Panují totiž obavy z přenosu genetických mutací na další generace a také dalších možných vedlejších účinků.

V rámci výzkumu provedlo už více vědců genetickou editaci lidských embryí. Pozměněná embrya ale nechali vyvíjet jen krátce v laboratorních podmínkách a pak je zlikvidovali. S genetickým přepisem se provádí též výzkumy u buněk dospělých. Dále čtěte: (Záhadné seizmické vlny proletěly celým světem. Vědci zkoumají jejich původ).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu