Američané mají velké problémy s odpadem. Čína už ho nechce

Věda a technika 07. prosince 2018 | 08:39 — Lukáš Bauer
Recyklování odpadu ve Spojených státech zažívá krizi poté, co ho Čína už nechce nadále zpracovávat. Donedávna totiž do Číny každý den putovalo přibližně 4000 kontejnerů odpadu ke zpracování a ten se teď na území USA rychle hromadí.
Čína už nepříjímá odpad z USA / Internet

Spojené státy americké donedávna vyvážely obrovské množství odpadu ke zpracování do Číny, tato spolupráce byla ale z čínské strany ukončena a USA má nyní velký problém. Téměř 4000 kontejnerů odpadu, který každý den do Číny putoval, se totiž nyní hromadí na americkém území.

Čína chce do roku 2020 ukončit vývoz veškerého odpadu na své území ve snaze bojovat proti znečištění, které postihuje její velkoměsta. Nové čínské nařízení tak zakazuje dovoz 24 druhů pevného odpadu, jehož největším dovozcem byly právě Spojené státy. Mezi tento odpad patří také papír a většina forem plastu.

V USA nyní nastává krize s recyklací odpadu, protože tamní podniky v tomto odvětví nejsou na takové množství odpadu připraveny. Spojené státy každý rok recyklují zhruba 66 miliónů tun odpadu, z něhož asi třetina se prodává do zámoří, především do Číny. Například v loňském roce Čína koupila více než polovinu šrotu vyvezeného z USA.

Čína byla dlouhá léta světovou popelnicí, ale realita je taková, že existuje jen málo míst na celém světě, které dokážou přijmout tolik odpadu. Problém se ale netýká jen USA, problémy očekávají také země jako Kanada, Austrálie, Velká Británie a některé části Evropy.

Od roku 1992 Čína a Hongkong zpracovávaly 72 procent všech plastových odpadů na světě. Hledání náhrady za tento příspěvek nebude snadné. „Neexistuje žádná jediná a pravděpodobně ani skupina zemí, která by mohla nahradit objem odpadu, který Čína dokázala zpracovat,“ uvedla členka Asociace recyklačního průmyslu Adina Renee Adlerová.

Dokonce ani Indonésie, Vietnam nebo Indie nejsou schopny přijmout tolik odpadu, který zpracovávala Čína. V USA se odpad začíná hromadit. Ve skutečnosti jsou některá zařízení tak přetížena, že přestala třídit plasty a papír a posílají je na skládku.

V dubnu letošního roku Čína oznámila, že bude zakázáno dalších 32 druhů kovového šrotu pro dovoz do recyklačních závodů. Každý z těchto zákazů bude údajně zaveden postupně, přičemž polovina z nich začne fungovat příští rok a zbytek v roce 2020. Země jako Spojené státy mají tedy jen velmi krátkou dobu na to, aby tento problém začaly řešit. Dále čtěte: (V kanadské divočině byla objevena obrovská jeskyně. Vše naznačuje tomu, že do ní člověk ještě nikdy nevstoupil).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu