Egypt hlásí objev letošního roku. Jižně od hlavního města byla objevena neuvěřitelně stará hrobka kněze

Věda a technika 20. prosince 2018 | 10:29 — Lukáš Bauer
V Egyptě je každým rokem objeveno nesmírné množství artefaktů a pradávných památek, ale některé jsou obzvláště zajímavé. Nyní ohlásili egyptští archeologové zcela unikátní nález, když jižně od hlavního města Káhiry objevili více než 4 400 let starou hrobku staroegyptského kněze.
Hrobka pradávného kněze je stará několik tisíc let / Internet

Egytpští archeologové si připsali další unikátní objev, který je jedním z nejdůležitějších v tomto roce. Jižně od Káhiry totiž objevili hrobku kněze, jejíž stáří se odhaduje nejméně na 4 400 let. Jedná se tak o jeden z nejstarších nálezů objevených na území Egypta. 

Hrobka patří hlavnímu knězi, který sloužil během páté dynastie za vlády krále Neferirkareho. Hrobka byla objevena v pyramidovém komplexu v Sakkáře jižně od Káhiry. O nálezu informovalo nedávno Egyptské ministerstvo starožitností.

„Dnes oznamujeme poslední objev roku 2018. Je to nový objev, je to soukromá hrobka,“ uvedl egyptský ministr pro historické památky Chálid Ananas před pozvanými hosty a novináři. Podle jeho slov je výjimečně dobře zachovaná a patří přednímu knězi, který sloužil během páté dynastie za vlády krále Neferirkareho.

Hrobka je uvnitř zdobena bohatými malbami, na kterých je vyobrazen kněz se svou matkou, manželkou a dalšími členy početné rodiny. Hrobku také zdobí desítky výklenků s jejich barevnými sochami vytesanými do skály.

Na pohřebišti v Sakkáře se nachází známá Džoserova pyramida - více než 4 600letá stavba, která je podle AFP prvním zachovaným egyptským kamenným monumentem. Egypt se dlouhodobě snaží zveřejňováním objevů nalákat zpět turisty, kteří do země přestali jezdit po vlně nepokojů. Dále čtěte: (Astronomové zachytili unikátní vesmírnou událost. Na jejím konci bude obrovská termonukleární exploze).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu