Poprvé v historii přešel samotný člověk napříč nehostinnou Antarktidou. Každý, kdo se o to pokusil, na své cestě zahynul

Věda a technika 07. ledna 2019 | 13:30 — Lukáš Bauer
Americký průzkumník Colin O´Brady se stal vůbec prvním člověkem na Zemi, který přešel napříč Antarktidou. Na své dlouhé cestě nehostinným prostředím na něj čekala celá řada výzev a 26. prosince dosáhl oblasti zvané Ross Ice Shelf.
Další 2 fotografie v galerii
Ledová krajina Antarktidy ukrývá řadu nástrah / Internet

Vůbec prvním člověkem na této planetě, který prošel sám napříč ledovou Antarktidou, se stal třiatřicetiletý americký průzkumník Colin O'Brady. Tento odvážný člověk strávil sám v zmrzlé pustině neuvěřitelných 54 dnů.

Na jeho pouti ledovou krajinou mu pomáhaly sáně, na kterých měl naložené zásoby jídla a veškerého vybavení, které na svou dlouhou cestu potřeboval. Každý člověk, který se před Američanem O'Bradym o tento čin pokusil, se z ledového kontinentu už nikdy nevrátil.

Američanovi však na jeho cestě přálo štěstí a díky tomu ji dokončil za neuvěřitelných 54 dní, tedy o 16 dnů dříve, než měl původně naplánováno. Díky zvolené trase se mu také podařilo předstihnout britského průzkumníka Luise Rudda, který se rovněž snažil nastavit nový světový rekord.

Když se O'Brady vydal na svou dlouhou cestu, sáně vážily něco kolem 180 kilogramů. Většinu váhy tvořily zásoby jídla, spací pytel, kamery, satelitní telefon a 30 kilogramů paliva na vaření.

„Je to velká matematika, protože každá kalorie, kterou přidáte na sáně, samozřejmě zvyšuje také váhu, již musíte táhnout. Je tedy potřeba mít co nejúčinnější stravu s co nejmenší váhou,“ uvedl O'Brady.

Každý den podle jeho slov začínal ovesnou kaší s proteinovým práškem a extra olejem coby zdrojem tuku. Poté každých 90 minut stravoval asi 500 kalorií ze speciálních výživových tyčinek. Každá tyčinka obsahovala směs ořechů, semen, kokosového oleje a dalších doplňků, což byl základní zdroj většiny jeho energie.

Antarktida odpradávna přitahovala dobrodruhy, protože se stále jedná o jednu z nejméně prozkoumaných pevnin na Zemi. V loňském roce zde například satelity NASA čirou náhodou objevily záhadné ledovce s pravoúhlými tvary.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu