Vědci se zaměřili na obří supervulkán v Jihočínském moři. Jeho aktivita může ovlivnit celý svět

Věda a technika 10. ledna 2019 | 09:48 — Lukáš Bauer
Poblíž japonského ostrova Kjúšú v Jihočínském moři se nachází obří sopečná kaldera. Tento supervulkán se ukrývá pod hladinou moře a explodoval naposledy před téměř čtyřmi tisíci lety. Vědci nyní oblasti věnují vysokou pozornost, protože se domnívají, že se uvnitř děje něco, co může později ovlivnit celou planetu.
Další 1 fotografie v galerii
Výbuch podmořské sopky může zasáhnout celý svět / Internet

Přibližně před 6 300 lety vybuchl u jižního pobřeží Japonska supervulkán, který vychrlil více než pět set kilometrů krychlových magmatu. Erupcí zcela zanikl původní stratovulkán i jižní a východní části ostrova Kjúšú, který byl neobydlený několik století.

Sopečná kaldera Kikai se nachází u japonského ostrova Kjúšú v Jihočínském moři a prakticky celá je pod vodou. O její přítomnosti svědčí pouze dvojice sopečných lávových dómů Sowa-Iwo-džima a Iwo-dake, které byly v minulosti aktivní.

Nyní vědci objevili na místě pradávné události obrovský lávový útvar, který vykazuje jasné známky vulkanické činnosti, a proto oblasti bedlivě sledují. Lávový útvar má téměř deset kilometrů v průměru a jeho vrchol se nachází jen 30 metrů pod povrchem. Mořské dno nad dómem se zvedlo o 630 metrů a pokud bude tlak nadále narůstat, hrozí rozsáhlá katastrofa.

„Sopečný dóm je chemicky odlišný od supererupce, což naznačuje, že nový systém magmatických zásob vznikl před 7 300 lety,“ uvedl vědec Yoshiyuki Tatsumi. Vědci tuto „obnovenou“ aktivitu vulkánu považují za předzvěst supererupce.

Další měření budou probíhat v březnu, kdy bude také vyhodnocen průběh aktivity. Vědci tvrdí, že přítomnost dómu nemusí znamenat nutně katastrofu. Pokud by ale dóm praskl, množství plynů a páry by měly zásadní dopad na globální klima. Nový průzkum pomocí seizmických a elektromagnetických senzorů a podvodních robotů by měl ukázat přesnou charakteristiku kaldery a odhadnout tak potencionální nebezpečí.

V minulém roce vědci odhalili rozsáhlou oblast v Severní Americe, kde se pod několika státy zvedají horké masy hornin. Pozoruhodný útvar se nachází přibližně 200 km pod povrchem a vědci oblast nadále monitorují. Nedávno také vědci objevili zvláštní skleněné útvary na okraji Mariánského příkopu, které souvisejí s vulkanickou podmořskou čiností.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu