Ve Francii vznikne nejsložitější zařízení na světě. V přepočtu vyjde na 500 miliard korun

Věda a technika 22. ledna 2019 | 20:34 — Lukáš Bauer
Největší otázky vědy se podle expertů ukrývají v těch nejmenších částicích. Právě k tomuto výzkumu slouží zařízení zvané Velký hadronový urychlovač, který provozuje Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN). Toto zařízení je nejsložitější na světě a již brzy ho možná nahradí jeho gigantický následovník.
Dalších 5 fotografií v galerii
Velký hadronový urychlovač částic už vědcům nestačí / Internet

Velký hadronový urychlovač vědcům již několik let pomáhá zodpovědět ty nejsložitější otázky vesmíru, které se ukrývají v těch nejmenších takřka neviditelných částicích. Toto nejsložitější zařízení na světě však již vědcům přestává stačit a bude potřeba jej nahradit větším a výkonnějším nástupcem.

Evropská organizace pro jaderný výzkum CERN, která toto zařízení provozuje nyní, plánuje výstavbu urychlovače, kerý bude čtyřikrát delší a až osmkrát výkonnější než stávající Velký hadronový urychlovač (LHC).

Large Hadron Collider je v současné době největším vědeckým nástrojem na světě, který se nachází pod hranicemi Francie a Švýcarska u Ženevy. Provoz LHC byl oficiálně zahájen v roce 2008 a již v roce 2009 překročil první jednotky teraelectronvolt (TeV). Možnosti tohoto zařízení se však již dnes pro vědce ukazují jako velice omezené.

Podle nové zprávy CERN by budoucí zařízení FCC, které by vzniklo ve stejné části Evropy, mohlo mít až 100 km po obvodu, což je čtyřikrát více, než má dnes LHC. Po dokončení by FCC mělo být schopno rozbít atomy při nevídaných energiích až do 100 TeV.

Bude vyžadovat výkonnější elektromagnety, nové detektory, vylepšené supravodivé materiály a novou generaci výpočetních zařízení pro zpracování všech dat, která shromažďuje. Některé potřebné technologie dosud neexistují, jelikož FCC je projekt zaměřený na budoucnost. Podle prvotních odhadů by tento urychlovač mohl vzniknout někdy v roce 2050. Dále čtěte: (Čeští vědci sestrojili unikátní detektor kvantových vlastností světla. Přispěje k rozvoji světových technologií).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu